Az Iszlám Állam dezertőrei mesélnek

Egyre többen készek beszélni azok közül az ex-dzsihádisták közül, akik faképnél hagyták az Iszlám Államot. Ennek Nyugaton duplán örülnek: egyrészt a terroristák elleni harc szakemberei betekinthetnek az ISIS életébe, másrészt pedig eszközként használhatják a vallomásokat arra, hogy elrettentsék az eztán csatlakozni szándékozókat.

A legtöbben név nélkül szólalnak meg. Egyrészt volt harcostársaik bosszújától félnek, másrészt attól, hogy otthon, Európában vagy Amerikában retorziók várják őket. Ezzel együtt a londoni King’s College már 58 olyan dezertőrt talált, akik hajlandók voltak megszólalni. Kétharmaduk az idén – adja hírül a BBC.

Az intézet nemzetközi központja, amely a radikalizációt és a radikálisokat tanulmányozza (International Centre for the Study for Radicalisation) adott ki jelentést erről. Szerinte már több százan dezertáltak, vagy készülnek rá. Egy részüknek sikerült kijutnia az ISIS uralma alatt lévő területekről Törökországon át, míg másokat elkaptak és kivégeztek. “Az 58 eset a töredékének tűnik annak, ahányan illúzióikat vesztették, készek dezertálni és/vagy készek kipakolni.”

Több közös narratívát is találtak a kutatók az okok között, hogy miért hagyják el egykori harcosai az Iszlám Államot. A legtöbbüket aggasztja a muszlim hittársaikkal szembeni brutalitás és a kézzel fogható, az iszlámmal össze nem egyeztethető viselkedés az ISIS tagjai között, például a korrupció.

Többen beismerték, hogy kiábrándította őket az élet minősége az ISIS-ben. “Ők jellemzően azok közül kerültek ki, akik anyagi vagy önző érdekből csatlakoztak a csoporthoz, és rövidesen ráébredtek, hogy az ígért luxuscikkekből és autókból nem lesz semmi.”

Ketten azután dezertáltak, hogy megtudták: öngyilkos merénylőknek szemelték ki őket. Egyikük azt mondta: az ISIS brutalitása mindenkit elborzaszt. “Minden, ami ellentmond annak, amiben ők hisznek, tilos. Bárki, aki olyasmit követ, amit ők elutasítanak, hitehagyott, és meg kell ölni.”

A kutatók szerint abból, amit a dezertőrök meséltek, nagyon úgy tűnik, hogy koránt sincs akkora egység az Iszlám Államban, mint amekkorát a propaganda sugall, és az ISIS egyáltalán nem olyan elszánt és határozott, mint amennyire szeretné ezt elhitetni.

Az Egyesült Államok már fel is használja mindazt, ami az egykori tagoktól kiderült, az Iszlám Állam elleni propaganda-háborújában. A washingtoni külügy Twitter-kampányt indított, Think Again, Turn Away (Gondold át, és fordulj el) címmel küldözgeti ISIS-ellenes üzeneteit.

A jelentést készítő londoni intézet most azt sürgeti, hogy tűnjenek el a jogi akadályok a megtért iszlamisták elől, ne fogják őket perbe terrorvádakkal, ha hazatérnek és kipakolnak. Elismeri, hogy sokan közülük követhettek el súlyos bűnöket, és készek arra, hogy azt mondják, amit otthon hallani akarnak, csak hogy mentsék a bőrüket. De szerinte annyira erősek és egybehangzóak a vallomások, hogy el kell fogadni a hitelességüket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez