Az IÁ vállalta magára az egyiptomi hajótámadást

Kigyulladt az egyiptomi parti őrség egyik hajója a Sínai-félsziget északkeleti részén tevékenykedő szélsőségesekkel vívott tűzharcban. A támadás végrehajtójaként az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egyiptomi ága jelentkezett.

Mohamed Szamír hadseregszóvivő Facebook-oldalán megjelent közlemény szerint az összecsapás a Gázai övezettel közös határon fekvő Rafah város közelében történt reggel fél tízkor. A hajó a határvároshoz közeli vizeken járőrözött, amikor a legénység “gyanús elemeket” észlelt a parton.

A járőrhajó a szélsőségesek és a katonák közt ezt követően kitört tűzharcban gyulladt ki. Szamír szerint nem történt haláleset a legénység soraiban, hírügynökségi források ugyanakkor arról számoltak be, hogy “bizonytalan számú” katona égési sérüléseket szenvedett. A hadsereg erősítésül küldött egységei jelenleg átfésülik a partvidéket, s nagy erőkkel keresik a fegyvereseket – áll a jelentésben.

Néhány órával a történtek után az IÁ egyiptomi ága, a Vilájat Színáa (Sínai Tartomány) vállalta magára a támadást. A Twitter mikroblogon megjelent közlemény szerint a “rakétákkal végrehajtott, … áldott hadművelet” során a szervezetnek sikerült a “hitehagyott hadsereg tengeri haderejének egy fregattját” a legénységgel együtt “megsemmisítenie”.

Bár a bejegyzés hitelességét hivatalos oldalról egyelőre nem erősítették meg, a közleményt fényképek is kísérték, amelyek egyikén egy fregatt és egy felé tartó rakéta, egy másikon pedig már a felrobbanó hajó látszik.

Hírügynökségi értesülések szerint a biztonsági erők jelenleg azt vizsgálják, hogy valóban rakéta csapódott-e be a hajón, miközben azt a lehetőséget sem zárják ki, hogy a fegyveresek kiúsztak a járőrhajóhoz, robbanószerkezeteket helyeztek el rajta, s azokat aztán távolról léptették működésbe.

Egyiptomban az elmúlt hetekben rég nem látott méreteket öltött a biztonsági erők és az országban tevékeny iszlám szélsőségesek közti harc, amely Mohamed Murszi iszlamista elnök két évvel ezelőtti elmozdítása óta gyakorlatilag folyamatosan tart.

Szerdán nem sok kellett ahhoz, hogy tragédiába torkoljon egy merényletkísérlet a Kairót és Szuez városát összekötő autópályán, ahol egy öngyilkos támadó féltonnányi robbanószerkezettel megrakott autójával próbált belehajtani egy katonai ellenőrzőpontba. A hadsereg szóvivője szerint a katonák először figyelmeztető lövéseket adtak le, de mivel a terroristagyanús sofőr nem lassított, tüzet nyitottak autójára, aminek következtében a robbanóanyag detonációja darabokra szakította a járművet.

Autóba rejtett bomba végzett június 29-én az ország főügyészével, Hisám Barakáttal, múlt szombaton pedig a kairói olasz konzulátus épülete ellen hajtottak végre hasonló támadást, amelyben egy rendőr életét vesztette, és tízen megsebesültek. A 19. század második felében épült belváros markánsan meghatározó épületének egy 10 méteres szakaszon teljesen beomlott az oldala, és a hatalmas robbanás hatására az onnan körülbelül 600 méterre álló, világhírű Egyiptomi Múzeum ablakai is betörtek.

Július elsején a Vilájat Színáa egyidejűleg legalább öt katonai ellenőrzőpontot támadott meg a Sínai-félsziget északkeleti részén, valamint néhány órára elfoglalta a Gázai övezet melletti határvidéken fekvő Seik-Zuveid település rendőrőrsének környékét. A támadássorozatot kísérő vérfürdőben 21 katona, és több mint száz dzsihadista vesztette életét.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez