A Sínai-félszigeten támad az Iszlám Állam

Kairó szerint az Iszlám Állam terrorszervezettel szövetségben lévő militáns csoport végrehajtotta az eddigi legösszehangoltabb támadás a térségben.

Január 29-én hajnalban támadást ért több egyiptomi katonai és rendőrségi objektumot a Sínai-félsziget északi részén,el-Arís tartományi székhelyen, valamint a gázai határátkelőnek otthont adó Rafahban. Először egy autóba rejtett pokolgép robbant, majd aknavetőkkel lőttek egy szállodát, ahova katonák voltak elszállásolva. A terroristák tüzet nyitottak egy rendőrklubra is. A MENA hírügynökség nem sokkal később hozzátette, hogy pár katonai ellenőrzőpontot is támadás ért.

Legalább 27-en meghaltak, főleg katonák, 107 ember megsebesült, köztük kilenc civil. Az áldozatok száma feltehetőleg nőni fog, mert sokan rekedtek egy épület romjai alatt. A támadássorozatban súlyosan megsérült az al-Ahram című egyiptomi lap el-arísi irodája is, amely a megtámadott szálloda mellett feküdt.

A Sínai-félsziget északi részén az utóbbi időben számos támadást követett el az Anszár Beit al-Makdisz dzsihadista szervezet beduin törzsek és a biztonsági szervek tagjai ellen. A terrorcsoport nemrég felvette a Vilájat Színá (Sínai tartomány) nevet, és hűséget fogadott a Szíriában és Irakban hatalmas területeket uraló Iszlám Állam terrorszervezet vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak. A csoport egy Twitter-üzenetben közölte csütörtök este, hogy embereik hajtották végre a támadássorozatot.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez