Horvát túsza kivégzésével fenyegetőzik Egyiptomban az Iszlám Állam

Ma adják át ünnepélyesen, sok külföldi méltóság, köztük a francia elnök jelenlétében az új Szuezi-csatornát. A nagy napra azonban árnyék vetül. Tegnap 48 órás ultimátumot intézett Kairóhoz az ISIS sínai szárnya.

A 30 éves Tomas Salopek az Iszlám Állam zászlaja előtt térdel a homokban a tegnap közzétett ultimátum-videóban. Mellette egy terepruhás, nindzsa-maszkos alak magasodik, fényes késsel a kezében. A kép pont olyan, mint az ISIS lefejezéses videói. Tomas Salopeket két héttel ezelőtt rabolták el Kairóban, ahol egy gáz- és olajlelőhelyeket kutató francia vállalat alkalmazottjaként dolgozott. Fegyveresek megállították az autóját, kiszállították a sofőrjét, aztán elhajtottak vele és a kocsival.

Az “Üzenet az egyiptomi kormánynak” cimet viselő videón elmondja, hogy nős és két gyermeke van. Aztán egy fehér papírról felolvassa a követeléseket. “Az Iszlám Állam Wilayat Sinai (Sínai tartomány) katonái fogtak el július 22-én. Egyiptomi  börtönökben fogva tartott muszlim nőkre akarnak kicserélni. Ennek mostantól számítva 48 órán belül meg kell történnie. Ha nem, akkor a Wilayat Sinai katonái megölnek.”

Wilayat Sinainak a Sínai félszigeten működő és az Iszlám Államnak hűségesküt tett Anszár Beit Al-Makdisz terrorszervezet hívja magát az utóbbi időben. Amelynek emberei több tucat támadást követtek el Egyiptomban, több száz katonát és rendőrt öltek meg, mióta két évvel ezelőtt nagy tüntetések után a hadsereg megfosztotta hatalmától Mohammed Morszi elnököt. Az ezt követő tiltakozások résztvevői közül sok százat megöltek a biztonsági erők, amikor feloszlatták Morszi ülősztrájkot folytató híveinek táborát. Börtönbe vetették a Muzulmán Testvériség vezetőit és több ezer tagját, akik közül azóta sokat halálra ítéltek, és betiltották a szervezetet is.

A videót az Iszlám Állam oldalain hozták nyilvánosságra. Hogy hol és mikor készült, nem tudni. Azt sem, hogy pontosan mikor jár le a 48 óra.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez