Akkor most gyűlölik vagy szeretik az iszlamisták a focit?

Az Iszlám Állam keményen fenyegetőzött, a CIA és a párizsi kormány egyaránt biztos volt benne, hogy az iszlamisták kiemelt célpontja lehet a foci Eb. Június 10 és július 10 között azonban komoly terrorakció nem volt francia földön. Hogy miért, azt találgatják. De lehet, hogy a kulcs a dzsihadisták és a foci viszonyában keresendő.

Az első értesülések még tavasszal szivárogtak ki arról, hogy stadionok megtámadásával kacérkodik az Iszlám Állam. És hogy célkeresztjében biztosan ott van a labdarúgás. Akkor hallgatták ki az egyik brüsszeli reptéri támadót: a fehér kalapos Mohammed Abrinit, aki menet közben meggondolta, és mégsem röpítette magát a levegőbe a cimboráival együtt. Inkább elsétált, de két hét embervadászat után elkapták.

Kihallgatása közben a most kiszivárogtatott leírások szerint beismerte, hogy nagy-britanniai utazásán fotókat készített a Manchester United Old Trafford Stadionjáról. De találtak a mobilján képeket az  Aston Villa Birmingham-i stadionjáról, az ottani Bullring bevásárló központról és a vasúti pályaudvarról is.

Jóllehet a terrorelhárítók szerint ő is annak a sejtnek volt a tagja, amelyik a Stade de France-ra csapott le a tavaly novemberi, 130 ember életét követelő támadások során, Abrini a kihallgatásán tagadta, hogy ezek a képek egy lehetséges terrortámadás lehetséges helyszínének feltérképezéseként készültek volna.

Ez a bizonyos sejt egyébként a második attakot nem is Brüsszelben követte volna el márciusban, hanem Franciaországban júniusban – vallotta Abrini. Ő maga döntött úgy, hogy mégsem várnak nyárig. A párizsi merényletek után attól tartott ugyanis, hogy le fogják fújni biztonsági okokból az Eb-t.

Hogy Abrini miként viszonyul a focihoz, azt nem tudjuk. De az, hogy támadásaival ennyire a labdarúgás környékére fókuszált, valamit nyilván jelent.

Az Iszlám Állam terrorszervezet harcosai, sőt parancsnokai között is vannak megszállott drukkerek, sőt régi játékosok. De ez nem tartja vissza őket attól, hogy helyi bajnokságok meccseit vegyék a célkeresztbe Iraktól Nigériáig. Vagy a nagy nemzetközi mérkőzéseken akarjanak akcióba lépni, az élő közvetítések okán millió és millió nézővel. Még 2014-ben végzett a Vocativ egy kis elemzést a dzsihadisták FB-profiljai alapján. Kiderült: sok köztük a focirajongó.

Olyan, mintha az Iszlám Állam képtelen volna eldönteni: hogyan is viszonyuljon a futballhoz. Tavaly például 13 fiút végzett ki azért, mert tévén nézték az Ázsia Kupa Irak-Jordánia mérkőzését.

A múlt héten pedig tömegekkel nézették végig Rakkában a feloszlatott Al Shabab SC négy játékosának kivégzését. Őket azzal vádolták, hogy a szíriai kurd erőknek kémkedtek az ISIS ellen.

Egyik esetben sem tudni, hogy valójában a fociról szólt-e a dolog. Azt viszont igen, hogy

az Iszlám Állam ideológiája elítéli a sportot. Amit szerinte a hitetlenek azért találtak ki, hogy elvonják a hívők figyelmét vallási kötelezettségeikről.

Ugyanakkor egységes politikát nem hirdettek a dzsihadisták ebben a kérdésben. Viszont verbuváló videóiban használja volt játékosok és a bőrt rúgó dzsihadisták képsorait az ISIS.

A még uralma alatt álló területeken is mások és mások a szabályok. Működési területükön pedig, vagyis ott, ahol nem ők az urak, de akcióikkal jelen vannak, sok támadást hajtottak végre meccseken, például Irakban, Bagdadtól északra.

A terrorszervezet soha nem tiltotta be formálisan a labdarúgást. De az általa ellenőrzött városok utcáin, mecsetjeiben, vagy a dzsihadista oldalakon nekimegy. Pedig kezdetben tolerálta még Rakkában is a focit, mikor három évvel ezelőtt elfoglalta és központjává tette az Eufrátesz-parti szíriai várost. Aztán informális tiltást vezetett be, de ez következetlen volt, és nem is igen ellenőrizte a betartását senki. Bár egyre több lasztit koboztak el a parkokban és a játszótereken.

A stadionokból pedig valami mást csináltak – mint a háború után nálunk a kastélyokból. Parkolót, óvóhelyet, ki tudja, mit. Az al Shabab rakkai stadionjában például állítólag az Iszlám Állam rendőrsége működik.

A gyerekekre nem vonatkozik szigorúan a tiltás. Sőt:

az Iszlám Állam videóin a kiskölykökkel közösen fociznak a városi tereken a harcosok.

De a korhatár változó: Manbidzsban. Aleppó mellett állítólag a 12 évesnél kisebbeknek szabad csak a játék, míg Rakkában és Deir-ez-Zorban 15 évnél húzták meg a vonalat a hírek szerint.

A gyerekek mellett kivételt képeznek a külföldi harcosok is: nekik lehet saját dekóderük a sportcsatornákhoz, és házaik magányában simán nézhetik a meccseket.

Ami a kávéházakat illeti, néha minden további nélkül követhetik a nemzetközi mérkőzéseket a tévén az emberek, míg máskor rajtaütnek a fegyveresek az ilyen helyeken és szétverik a készüléket – mutatnak rá több helyen európai szakértők, köztük James M. Dorsey a würzburgi egyetemről.

A párizsi támadások után egy héttel is így volt: engedélyezték az FC Barcelona – Real Madrid meccs nyilvános nézését, de amikor a madridi stadionban egyperces csenddel indult a játék a párizsi áldozatok emlékére, gyorsan bezáratták a kávézókat és hazazavarták az embereket.

“Az Iszlám Állam focipolitikáját a megalkuvás és a pillanatnyi ötletek vezérlik. A csoport alapon megveti a játékot, de azt nem hagyhatja figyelmen kívül, hogy a foci hihetetlenül népszerű a harcosai között is, meg az általa uralt területeken is”

– idéz egy rakkai polgárt a Daily News Egypt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez