Csöbörből-vödörbe: költözzenek Közép-Ázsiába a menekültek!

Sokan sokféle javaslattal próbálnák, hanem is megoldani, de legalább enyhíteni az európai menekültválságot. Ezek közül azonban jó néhány aggályos és erősen légből kapott. Legutóbb például egy angol főnemes ötlete volt ilyen.

Brüsszelnek az ENSZ segítségével kellene kidolgoznia, hogy a szíriai és más közel-keleti menekültek a közép-ázsiai országokba települhessenek – terjesztette elő javaslatát a brit Lordok Házában az indiai származású Lord Desai. Szerinte ugyanis ezen országok népessége jóval ritkább Európáénál. Ráadásul vallásilag sincs különbség, hiszen a menekültekhez hasonlóan az itteni lakosság is főleg muszlim.

Bár a szándék értékelendő, jól látszik, mennyire keveset tud Közép-Ázsiáról a brit főnemes. Nem valószínű, hogy a Basar al-Aszád despotizmusa elől menekülő szírek szívesen költöznének a több esetben is fejletlen közép-ázsiai demokráciák valamelyikébe. Elég csak Türkmenisztánra, vagy Üzbegisztánra gondolni, amelyek rendszeresen szerepelnek a nemzetközi jog védő szervezetek feketelistáin az alapvető emberi jogok és a sajtószabadság korlátozásai miatt.

Vallási szempontból sincs igaza a lordnak. Mongólia eleve nem tekinthető muszlim országnak, mivel a lakosság nagy része buddhista. A többiek felekezeti hovatartozásával kapcsolatban az ugyan tény, hogy többségében iszlám hitűek, az utóbbi időben azonban több helyen is erősen korlátozták őket.

Ennek legékesebb példája Tádzsikisztán. Tavasszal például szakálluk leborotválására kényszerítettek vallásos muszlimokat. Pár héttel később azt akarta betiltani a parlament, hogy a szülők idegen nemzeti kultúrákhoz (jelen esetben az iszlámhoz) kapcsolódó nevet adjanak gyermekeiknek. Bár a hivatalos álláspont szerint csak a radikális iszlamistákat akarják így visszaszorítani, mások inkább látszatmegoldásként értékelik ezeket a rendeleteket, az akadozó gazdaságot megreformáló átfogó intézkedések helyett.

Mindeközben persze komoly fejtörést okoz az iszlám radikalizmus Közép-Ázsiában. Országonként több száz személyről tudnak, akik csatlakoztak az Iszlám Államhoz. Ráadásul időről-időre latolgatják az elemzők, vajon nyithat-e új frontot a dzsihádista terrorszervezet a közép-ázsiai területeken.

Ha mindezek ellenére úgy döntenének a menekültek, hogy elköltöznek, mondjuk Kazahsztánba, nem biztos hogy szívesen fogadnák őket. Na nem az olyan indokok miatt, amilyenekkel itthon riogatják a közvéleményt. Egyszerűen a történelmi tapasztalat miatt. Ugyanis jól emlékeznek még ezek az országok, hogyan deportáltak a távoli sztyeppékre teljes népcsoportokat (krími tatárokat, csecseneket, mesketi törökök, stb.) a sztálini diktatúra idején.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez