Máris munkát vállalhatnak a szírek Nagy-Britanniában

Megérkezett Nagy-Britanniába a brit kormány által befogadott szíriai menekültek első csoportja – közölte kedd este a brit belügyminisztérium. Azt nem tudni, pontosan hány menekült érkezett, és azt sem, hol helyezték el őket.

A belügyminisztérium szerint a befogadott szíriaiak szállást, egészségügyi ellátást, oktatást kapnak, és érkezésük után azonnal munkát is vállalhatnak.

David Cameron brit miniszterelnök két hete jelentette be a londoni alsóházban, hogy Nagy-Britannia a jelenlegi parlamenti ciklus végéig, vagyis 2020 májusáig húszezer szíriai menekültet telepít át Nagy-Britanniába.

London ugyanakkor nem vesz részt az Európai Unió területén tartózkodó menekültek közös elosztását célzó uniós programban, hanem közvetlenül a Szíriával szomszédos országokban, Törökországban, Jordániában és Libanonban működő ENSZ-menekülttáborokból telepít Nagy-Britanniába menekülteket, más EU-tagállamokból nem.

Cameron szerint ennek az a célja, hogy a befogadott menekülők közvetlen, biztonságos úton jussanak el Nagy-Britanniába, és ne kelljen segítség nélkül vállalkozniuk az Európába vezető veszélyes utazásra.

London az ENSZ menekültügyi főbiztosságának eljárásrendje alapján választja ki az áttelepítendő menekülteket. Előnyben részesülnek a maradandó háborús sérülést szenvedett gyermekek, kínvallatáson átesett férfiak, és olyan nők, akiket szexuális erőszak ért. A befogadott menekülteknek érkezésük után a brit kormány öt évre szóló, úgynevezett humanitárius védelmi státust nyújtó vízumot állít ki.

A brit szabályok szerint az ilyen típusú tartózkodási engedélyt rendszerint olyan menekülteknek adják, akik nem feltétlenül jogosultak politikai menedékjogra Nagy-Britanniában, de visszatérésük hazájukba súlyos veszélynek tenné ki őket. Az ilyen vízum tulajdonosai munkát vállalhatnak, és ha az öt év lejártával is Nagy-Britanniában vannak, kérhetik állandó letelepedésük engedélyezését.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez