A videó, amelyben Kína háborúzik

Talán nyugodtan elmondhatjuk, hogy Kína kapcsolata számos országgal kicsit feszült mostanában, ám a hatalmas kelet-ázsiai ország mégis egyfajta reneszánszát éli. Rengeteg külpolitikai és külgazdasági kapcsolattal, amiktől egyfajta gazdasági szuperhatalommá válhat.

De lehetséges, hogy Kína egy agresszív videóval túl messzire megy?

Nemrégiben a Tencent, egy kínai befektetési vállalat, melynek leányvállalatai ott vannak a média, a szórakoztatás, az internet, a mobiltelefonos alkalmazások és a játékok piacán, kiadott egy videót, melyben a Népi Felszabadító Hadsereg támadást intéz egy meg nem határozott, ám eléggé az amerikaihoz hasonlító katonai erő ellen. Legalábbis a legtöbb ázsiai hírportál úgy látja, mintha a videóban Kína az Egyesült Államokkal háborúzna.

Bár a Tencent abból a szempontból óvatos, hogy nem ábrázolja a külföldi ellenséges haderőt olyan módon, hogy az azonosítható legyen bármely nemzet erőivel, nincsenek benne valós zászlók, vagy felismerhető járművek. Hogy a fenti videó egyébként milyen céllal készült, arra egyelőre nincs válasz. Az újságírók persze minden oldalról megközelítik a témát, sokan igyekeznek alátámasztani Kína agresszív politikáját, sokan pedig nyilvános provokációnak nevezik a kisfilmet. A videóban Kína iszonyatos arzenállal rendelkezik, és persze meg is nyeri a háborút, kiváló taktikai felkészültségével.

A legtöbb hozzászóló az interneten szintén értetlenül szemléli a dolgot.

„Ez komoly? És mi lenne, ha háborút nyernének? Ez nem a múlt. Nem az lenne a cél, hogy minden ország békében éljen?”

Hogy miért gyártott a Tencent ilyen videót, azt csak találgatják. Az azonban eléggé valószínű, hogy Kína a való világban nem kívánja csökkenteni a kereskedelmi kapcsolatokat és/vagy megtámadni az Egyesült Államokat.

e382b9e382afe383aae383bce383b3e382b7e383a7e38383e38388-2015-09-23-15-33-09

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez