A hadikiadások növekedése nem lassul

Kína a lassúbb gazdasági növekedés ellenére is növeli védelmi költségvetését.

Márciusban a kínai parlament nagy, tavaszi „rituális” ülésén jelentik be az idei védelmi költségvetés hivatalos számait. Szakértők szerint ismét rekordot dönt majd az összeg és vélhetően a növekedés üteme. Tavaly 130 milliárd dollárra rúgott a védelmi büdzsé és 12,2 százalékkal múlta felül az előző évit. A kínai belső viszonyok szakértői szerint Hszi Csin-ping (Xi Jinping) jelenlegi elnök még elődeihez képest is a szívén viseli a katonai fejlesztést, már csak ezért is valószínű az újabb rekordköltségvetés. Igaz e mögött van külső magyarázat is.

Az USA az utóbbi években egyre inkább a csendes-óceáni térségre koncentrál, ott növeli jelenlétét. Kínának több délkelet-ázsiai országgal is területi vitája van és ezek az államok egyre inkább közelednek az USA-hoz. Rekordot döntött a tavalyi japán és az indiai hadiköltségvetés is. Mindezek alapján Kína most főleg haditengerészete fejlesztését helyezi előtérbe. Tavaly 7,4 százalékos volt a gazdasági növekedés és idén sokan csak kerek 7 százalékot jósolnak.

Ha viszont ismét nő a hadiköltségvetés, akkor hamarosan ott tartunk már, hogy a katonai kiadások növekedési üteme kétszeresen haladja meg a gazdaság bővülésének ütemét. Ráadásul sok szakértő szerint Kína tényleges katonai kiadásai magasabbak annál, mint amit hivatalosan nyilvánosságra hoznak.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez