Tényleg találkozik Putyin Obamával

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 28-án New Yorkban találkozik és tárgyal amerikai kollégájával, Barack Obamával – közölte csütörtökön Moszkvában Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Putyin az ENSZ-közgyűlés ülésszakára utazik az Egyesült Államokba.
A találkozó hírét megerősítették Washingtonban is. Az amerikai kormány egyik magas rangú tisztségviselője közölte, hogy a megbeszélést Putyin kérésére tartják.
“Az ukrajnai és a szíriai helyzetre tekintettel, figyelmen kívül hagyva a kérdésben Moszkvával szemben megmutatkozó éles véleménykülönbségeket, elnökünk úgy véli, hogy felelőtlenség lenne nem megvizsgálni, lehet-e magas szintű orosz együttműködéssel haladást elérni” – mondta a TASZSZ orosz hírügynökségnek a meg nem nevezett magas rangú amerikai forrás. Obama felhasználja a találkozó adta lehetőséget, hogy megvitassa orosz kollégájával az ukrajnai helyzetet, egyben arra összpontosít majd, hogy Moszkva teljesítse a minszki megállapodásban foglaltakat. Ez lesz az alapvető üzenete a kétoldalú találkozónak – hangoztatta az amerikai kormányzati tisztségviselő.
Az orosz elnöki szóvivő arról is beszámolt, hogy Putyin New Yorkban ugyanaznap megbeszélést folytat Abe Sindzó japán kormányfővel, és tervezi, hogy tárgyal Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral is. Az orosz elnök szeptember 28-án szólal fel az ENSZ-ben.
A TASZSZ jelentésében kiemelte, hogy az ukrajnai válság miatt megritkultak a találkozók Obama és Putyin között. A két politikus utoljára tavaly novemberben az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének pekingi csúcstalálkozóján találkozott. Az elmúlt hónapokban háromszor beszéltek telefonon.
Fotó: Wikipedia

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez