Obama-Putyin randevú Szíriáról?

Barack Obama amerikai elnök fontolóra vette, hogy az ENSZ-közgyűlés új ülésszaka közelgő New York-i nyitányának alkalmából találkozzon-e orosz partnerével, Vlagyimir Putyin elnökkel – írta szerdai számában a The New York Times.

A Fehér Ház megosztott az orosz részről kezdeményezett tárgyalás ügyében, amelyekre Obama egyébként hajlik, csakúgy mint tette ezt az Egyesült Államokkal szemben ellenséges Irán és Kuba esetében.

Putyin kezére játszana az egyeztetés?

Washingtonban megoszlanak a vélemények, hogy tárgyalni kell-e Oroszországgal. Az emellett szóló érvek szerint Moszkva meghatározó szerepet játszik a világ két legjelentősebb konfliktuszónájában, Ukrajnában és Szíriában, ezért a vele való egyezkedés elengedhetetlen. Az ellenvélemények szerint viszont egy ilyen eszmecsere Putyin kezére játszana, mert véget vetne a nemzetközi színtéren erőszakkal fellépő orosz vezető elszigeteltségének, és helyreállítaná annak jelentős világpolitikai szereplői státuszát.

A liberális amerikai napilap rámutatott: Obama több mint egy éve elzárkózik attól, hogy négyszemközt tárgyaljon Putyinnal, akinek a telefonhívásait is kelletlenül fogadja az ukrajnai beavatkozása miatt kettejük között kialakult hidegháborúban. A múltbeli kétoldalú kommunikálás vagy eredménytelen maradt, vagy azt az oroszok kihasználták, vagy pedig mindkét eset fennállt.

Ellentétes oldalon

Szíriában Oroszország kiáll Bassár el-Aszad elnök mellett, akinek távozását az Egyesült Államok régóta követeli. Obama viszont egy Aszaddal szemben álló gerillacsoportot támogat az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcában. Az arab országban kialakult helyzet miatt a két külügyminiszter az elmúlt közel két hét alatt háromszor is beszélt telefonon egymással (szerdai moszkvai bejelentés szerint hamarosan ismét találkozik egymással).

A The New York Times moszkvai szakértőkre hivatkozva azt írta: Putyin az ENSZ-ben elmondandó beszédében – hogy a figyelmet elterelje az ukrajnai válságról – olyan Iszlám Állam-ellenes koalíció létrehozását fogja javasolni, amelynek tagja lenne az Aszad-kormány is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez