Fegyvernyugvás hétfőn napnyugtától – amerikai-orosz megállapodás Szíriáról

Maratoni tárgyalás után minden eddiginél átfogóbb egyezségre jutott Genfben az amerikai és az orosz külügyminiszter Szíria dolgában. Most minden azon múlik, tartja-e magát mindenki ehhez.

A terv szerint a szíriai kormány felhagy a harccal az ellenzék kezén lévő bizonyos területek ellen hétfőn napnyugtától. Moszkva és Washington pedig közös központot hoz létre az Iszlám Állam és az al-Nuszra Front elleni harcra.

A megállapodást a két külügyminiszter, John Kerry és Szergej Lavrov hozta tető alá Genfben. Az előbbi arra figyelmeztetett, hogy Damaszkusznak és a lázadóknak egyaránt teljesíteniük kell vállalt kötelezettségeiket. Az ellenzék jelezte, hogy kész a terv betartására – közölte Kerry, miközben Lavrov arról számolt be, hogy Damaszkusz a maga részéről ugyanerről értesítette Moszkvát.

Az egyezség kitér arra is, hogy biztosítani kell az utat a humanitárius segítségnyújtáshoz az ostromlott vagy nehezen hozzáférhető területeken, így Aleppóban is.

Pontosan egy héttel a megállapodás életbe lépése után Oroszország és az Egyesült Államok egy “közös végrehajtási központot” hoz létre az Iszlám Állam és az al-Nuszra Front elleni harcra. Szergej Lavrov szerint ez segít az amerikai és orosz erőknek abban, hogy el tudják különíteni a terroristákat a mérsékelt ellenzék harcosaitól. Összehangolt légicsapásokat terveznek az előbbiek ellen, és bizonyos területeken csak ők bombázhatnak, a szíriai légierő nem. Ugyanakkor máshol folytathatják a szíriai gépek.

A BBC tudósítója, James Landale szerint most sok múlik azon, hogy az amerikaiak rá tudják-e bírni az ellenzéki csoportokat arra, hogy elkülönítsék magukat szélsőségesebb szövetségeseiktől, illetve hogy Oroszország képes lesz-e arra, hogy önmérsékletre bírja Aszad elnök erőit.

Az amerikai és az orosz külügyminiszter abban bízik, hogy a terv kikövezheti az utat a politikai rendezéshez Szíriában. A mostani sokkal konkrétabb és messzebb tekintő megoldástervezet, mint az eddigiek voltak, és ha mindenki tartja magát hozzá, akkor megkezdődhetnek a politikai tárgyalások Szíria jövőjéről – fogalmazott John Kerry.

Az ENSZ szíriai különmegbizottja, Staffan de Mistura üdvözölte az egyezséget, és közölte: mindent megtesznek, hogy eljuttassák a segélyeket azokhoz, akikhez eddig nem tudták.

Aleppó keleti részén, ahol negyedmillió ember él, az elmúlt időszakban egyre intenzívebbé váltak a harcok a szíriai hadsereg és az ellenzék között. Az elmúlt hét végén a kormányerők azt jelentették, hogy visszafoglaltak a lázadóktól bizonyos, korábban elvesztett területeket. Staffan de Mistura arra figyelmeztetett pénteken, hogy minden eddiginél nagyobb a hiány vízből és élelemből a városban, és napokon belül elfogyhat az üzemanyag is. Az ENSZ humanitárius ügyekért felelős vezetője, Stephen O’Brien arról beszélt a BBC-nek, hogy döbbenetessé váltak a körülmények Aleppóban, a város keleti részén tetőpontjára hágott a rettenet, bárki, aki nem ott él, elképzelhetetlennek és elviselhetetlennek találná ott a puszta létezést is.

Az Egyesült Államok és Oroszország egymással szemben álló erőket támogatnak a 2011 óta tartó szíriai konfliktusban: Washington a mérsékeltnek nevezett lázadócsoportokat, míg Moszkva Aszad elnök kulcsfontosságú szövetségese.

A most tető alá hozott orosz-amerikai terv nagyon összetett, a sikere azon múlik, teszi-e benne mindenki a dolgát. A Genfben megkötött eddigi megállapodások nem nagyon működtek a terepen, Szíriában.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez