Szombatra virradóra kezdődik a tűzszünet Szíriában?

Szombaton, vagyis február 27-én 00 órakor lép életbe a tűzszünet Szíriában. Erről állapodtak meg az oroszok és az amerikaiak, legalábbis az Al-Dzsazíra szerint.

A hét végén tárgyalt egymással John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Akkor állapodtak meg állítólag a határidőről – ami már nem az első. A világhatalmak már február 12-én úgy döntöttek, hogy egy héten belül életbe lép a fegyvernyugvás, de ez akkor nem történt meg.

Szíriában még mindig tombol az erőszak, vasárnap összesen 140 embert öltek meg robbantások Homszban és Damaszkuszban. A szíriai háborúnak már több mint negyedmillió áldozata van, 11 millió ember kényszerült elhagyni az otthonát, közülük négymillióan külföldre menekültek.

Az Al-Dzsazíra szerezte meg a mostani amerikai-orosz egyezség tervezetét az új dátummal. A hírtelevízió szerint a harcban álló feleknek péntekig kell megállapodniuk a fegyvernyugvásról, de ezt még senki sem erősítette meg.

A Reuters hírügynökség nyugati diplomáciai forrásokat idéz arról, hogy a tűzszünetben az Iszlám Állam és az al-Kaidával kapcsolatban álló Nuszra Front nem venne részt.

John Kerry tegnap csak arról beszélt, hogy orosz kollégájával, Szergej Lavrovval átmeneti megállapodást sikerült elérniük a fegyvernyugvás időpontjáról. Ma az ENSZ szíriai különmegbizottja, Staffan de Mistura is csak annyit mondott: a most kezdődött hét döntő lesz a harcok befejezését célzó erőfeszítések szempontjából, de az Al-Dzsazíra által közölt szombat éjféli időpontot nem kommentálta.

Bassár el-Aszad szíriai elnök már szombaton közölte, hogy kész a tűszünetre, ha a “terroristák” nem jutnak előnyhöz a fegyvernyugvás ideje alatt. A kormányerők orosz légi támogatással ugyanis előretörtek Aleppo környékén, és ezt nem szeretnék elveszíteni. A szíriai ellenzék is hozzájárulását adná egy átmeneti – két-három hetes – tűzszünethez, ha garanciát kapna arra, hogy a kormányerők és az oroszok is tartják magukat hozzá, és átengedik a humanitárius szállítmányokat Szíria egész területén.

Elemzők kételkednek abban, hogy hatékony tűzszünet jöhet létre, részben a most folyó harcok, részben az első határidő kudarca miatt – írja a BBC honlapja.

A londoni székhelyű szíriai megfigyelőcsoport, a Syrian Observatory for Human Rights szerint ma változatlanul folytatódtak az ütközetek és a légicsapások, az Iszlám Állam a szíriai hadsereg fő utánpótlási útvonalát támadta Damaszkusz és Aleppo között. Közben az ISIS azt is bejelentette, hogy az ő emberei robbantottak tegnap a két városban. Moszkva szerint azért, hogy aláássák a politikai rendezést.

Ma az amerikaiak vezette szíriai koalíció szóvivője, Steve Warren ezredes arról beszélt: biztos benne, hogy az Iszlám Állam veresége elkezdődött. Azt mondta, hogy míg korábban az ISIS iraki és szíriai fegyvereseinek számát 19.000 és 31.000 közé tették, ma ez 20 és 25 ezer között lehet.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez