Újra Afrika Fórum Budapesten

November 2-3-án rendezik meg Budapesten a 2. Budapest Afrika Fórumot, az esemény középpontjában az oktatás áll – olvasható a Külgazdasági és Külügyminisztérium honlapján.

Bus Szilveszter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium déli nyitásért felelős helyettes államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány politikáját tekintve Afrika soha nem állt közelebb Magyarországhoz, mint most, és az előrelépés lehetősége még soha nem volt ilyen nagy. Ezért rendezik meg november elején a második olyan fórumot, amely segítheti a kapcsolatépítést az afrikai országokkal.

Emlékeztetett: a kormány nemrégiben meghirdette a déli nyitás stratégiáját, amelynek célja a szorosabb együttműködés kialakítása az afrikai és a dél-amerikai országokkal. Ez azért is fontos, mert Afrika éves gazdasági növekedése lényegesen meghaladja Európáét, azonban a magyar export csak nagyon kis része irányul a kontinensre – magyarázta.

A helyettes államtitkár a komoly gazdasági növekedés mellett Afrika előnyeként említette, hogy ezen a földrészen a legalacsonyabb a népesség átlagéletkora, és a népességszám egyre növekszik, így 2035-re munkaerőpiaca túlszárnyalhatja az indiait és a kínait.

Kiemelte: a déli nyitás legfontosabb eleme a magyar külgazdasági pozíció erősítése a két érintett kontinensen. Ennek érdekében Magyarország a következő fél évben három új nagykövetséget nyit Afrikában, bővíti a konzuli és a kereskedőházi hálózatát, valamint kereskedelmi és gazdasági együttműködési megállapodásokat köt.

Bus Szilveszter felidézte: már az első Afrika Fórum is jelezte a növekvő érdeklődést a magyar-afrikai kapcsolatépítés iránt. A mostani esemény középpontjában az oktatás áll majd, ugyanis több ezer afrikai diák tanult magyar felsőoktatási intézményekben, és közülük mára többen kulcspozícióba kerültek a hazájukban. Erre a nagyon értékes kapcsolati hálóra szeretne Magyarország építeni, és ezért tartja fontos eszköznek a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot.

France Mutombo, az Afrikáért Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy míg eddig szinte feledésbe merült Afrika, most egyre nagyobb hangsúlyt kap a magyar külpolitikában, és a mostani fórum hosszú távú lehetőségeket nyit az együttműködéshez.

Hangsúlyozta: Afrikának elsősorban nem segélyekre van szüksége, hanem tudásra és oktatásra, hiszen ez kell a hosszú távú fejlődéshez. Bár Magyarországnak a nyugat-európai államokhoz képest szűkösebbek a forrásai, óriási kinccsel rendelkezik: ez a szaktudás, a szakértelem. Ennek megosztásával Afrika és Magyarország is jól jár, és ez hosszú távú befektetést jelent – mutatott rá France Mutombo.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez