Monumentális misével búcsúzott Amerikától Ferenc pápa

Philadelphiában fejezte be hatnapos egyesült államokbeli látogatását Ferenc pápa, szentmisét tartva több százezer ember előtt, miután délelőtt pedofil bűncselekmények áldozataival találkozott, és figyelmeztette az amerikai püspököket, hogy a kiskorúak elleni szexuális bűncselekmények nem maradhatnak feltáratlanul.

A philadelphiai Benjamin Franklin Parkway-en tartott miséjének középpontjába a katolikus egyházfő ismét látogatásának két fő témáját, a családot és a környezet védelmét helyezte, ahogy előzőleg az amerikai Kongresszusban és az ENSZ-ben tartott beszédében is.
“Nem engedhetünk meg terméketlen viszályokat. Otthonaink védelmének sürgető kihívása magába foglalja azt is, hogy egyesítsük az emberi családot teljes egészében egy szerves és fenntartható fejlődés megtalálása érdekében” – mondta Ferenc pápa, visszatérve az éghajlat felmelegedése és a környezetszennyezés témájára néhány hónappal az év végi párizsi klímacsúcs előtt.

Az egyházfő, aki pápamobilján, a pennsylvaniai főváros fő sugárútján összesereglett több százezres tömeg kiáltásai közepette érkezett a mise helyszínére, gyermekeket ölelt meg és megáldotta néhány hajléktalan imaszalagját.

A hívek előtt Ferenc pápa ismét a családot említette egy egészséges társadalom egyedüli támaszaként. “A férfi és a nő közötti szövetség életet ad és feltárja Istent” – hangoztatta, családalapításra biztatva minden fiatalt.

Nem sokkal a nyilvános mise vége előtt jelentették be, hogy a családok világtalálkozóját – amelyre most éppen Philadelphiában került sor – legközelebb 2018-ban az írországi Dublinban tartják meg.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez