Ezreket evakuáltak – tájfun Tajvannál

A Dujuan névre keresztelt szuper tájfun 227 kilométer per órás sebességgel közeledik, miközben ma többezer embert, köztük turistákat evakuáltak a külső szigetekről, mielőtt a vihar megnehezíti azok megközelítését.

Szakadó eső és erős szél jelzi a tájfun közeledését Tajvanon. A Dujuan nevű vihar a keleti part felé tart, a tajvani Meteorológiai Hivatal szerint este 11-kor éri el a partokat. A hongkongi obszervatórium szuper tájfunnak kategorizálta a vihart, mivel az elérte a 227 kilométer per órás sebességet. A vihar miatt a tajpeji Bon Jovi koncertet törölték.

„Az egész szigeten fokozni kéne a készültséget az erős szél és a heves esőzések miatt” – mondta a tajvani Meteorológiai Hivatal munkatársa. A Dujuan vihar azután vette az irányt Tajvan felé, hogy elhaladt a japán Isigaki sziget mellett.

A japán meteorológiai ügynökség arra figyelmeztetett, hogy a hullámok akár 13 méter magasak is lehetnek. A vihar valószínűleg eléri Kína partjait is, de az előrejelzések szerint addigra már legyengül. A tájfun miatt eddig nem jelentettek sérülést vagy károkat.

Eközben majdnem 3000 embert (legtöbbjük turista) evakuáltak a tajvani külső szigetekről vasárnap.

A tajvani hegyvidékek közösségei különösen ki vannak téve a tájfunoknak, amik gyakran áradásokat, földcsuszamlásokat okoznak. Egyes helyeken még az egy hónappal ezelőtt pusztított tájfun után takarítanak, amely Kínában is károkat okozott. 8 ember életét követelte Tajvanon, majd később 21 emberét Kínában.

“A hatalmas mennyiségű törmelék, melyet az elmúlt tájfun hagyott maga után, még mindig látható a lejtőkön és folyómedrekben” – jelenti a Meteorológiai hivatal. „Ez a vihar további károkat okozhat.”

Több mint 24 ezer katona áll készenlétben a katasztrófa-elhárításra és az evakuálásra. Ezen kívül 100 menhelyet hoztak létre. A vihar nemcsak egy ünnepet zavar meg, de a nagy sebességű vasúti közlekedést is felfüggesztették. A kompok már nem járnak a távoli szigetekre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez