Castro, Hruscsov, Kadhafi és mások az ENSZ Közgyűlésén

Természetes, hogy minden ENSZ tagállam azért érkezik a szervezet szokásos éves közgyűlésére, hogy a világ elé tárja az őt érintő legérdekesebb témákat. Mindenki a maga módján. Van közöttük hét olyan felszólalás, amelyre máig is mindenki nevetve-mosolyogva, netán büszkén emlékszik, még ha azok igen régen történtek is. 

 

Emlékezzünk mi is Hruscsov cipőjére,  Chávez ,,cefreszag van ” kijelentésére és még egyebekre. Most kezdődik az ENSZ Közgyűlésének rendes ülése, ahol először évtizedek óta ott lesz Kuba képviselője is, Raúl Castro személyében.

Fidel Castro Guinness-rekordja

150928045306_fidel_onu_624x351_getty_nocredit

1960. szeptember 26-án, rögtön a kubai lázadó csapatok havannai győzelmét követően bemutatkozott az ENSZ közgyűlésén, és ezzel azonnal biztosított magának egy helyet a Guinness Rekordok könyvében. Beszéde 4 óra 29 percig tartott – a leghosszabb volt az ENSZ-felszólalások történetében.  Így kezdte: bár arról vagyunk ismertek, hogy igen terjengősen fejezzük ki magunkat, ne aggódjanak. A lehető legrövidebbre szorítjuk…

Hruscsov cipője

150928045504_jruschov_onu_624x351_unphotoyutakanagata_nocredit

Hogyan került a szovjet vezető cipője az asztalra? Ugyan nem ő következett, de elvitte a show-t mások orra elől: 1960. október 13-án a Fülöp-szigeteki küldött beszéde dühítette fel a szovjet pártfőtitkárt. Előbbi azt állította, hogy a Szovjetunió ,,lenyelte” a kelet-európai országokat és jogfosztottá tette őket. Hruscsov először az öklével verte az asztalt, majd levette a cipőjét és azzal folytatta. Vannak történészek,-  így William Taubman, aki könyvet írt róla – akik ezt cáfolják. Szerintük csak levette, fenyegetően meglengette és letette az asztalra a lábbelit. Mindenesetre az ENSZ épületét látogató turisták mindig megkérdezik, melyik asztalon állt Hruscsov cipője…

Arafat olajága a pisztollyal 

150928045730_arafat_onu_624x351_unphoto_nocredit

 

Jasszer Arafat palesztin vezető, a nemzetközi politikai porond egyik legérdekesebb jelensége is nyomott hagyott az ENSZ-ben. 1974. november 13-án a Palesztinai Felszabadítási Szervezet vezetőjét az El Nem Kötelezett Államok Szervezetének kérésére hívták meg az ENSZ Közgyűlésére. Jelenléte zavarta az izraeli küldöttet – két évvel voltak a Münchenben történtek után, amikor a PFSZ terrorakciójában izraeli atlétákat öltek meg. Arafat egy független palesztin állam felállítását kérte a nemzetközi szervezettől, de beszédének csúcspontja az volt, amikor közölte: egyik kezemben egy békét jelző olajágat hozok, a másikban a szabadságharcos fegyvere van. Ne hagyják, hogy az olajág kiessen a kezemből!

A Közgyűlés után a PFSZ megfigyelői státuszt kapott az ENSZ-ben.

Idi Amin nem hajlandó angolul beszélni

150928045907_amin_onu_624x351_unphototeddychen_nocredit

Négy évvel azután, hogy puccsal hatalomra került, Idi Amín megjelent az ENSZ Közgyűlésén. Ez 1975-ben történt, és azzal kezdte a beszédét, hogy nem hajlandó angolul beszélni – kiválóan tudta a nyelvet – mert az az imperialisták nyelve. Ezzel átadta képviselőjének a mikrofont, aki felolvasta angolul a beszédét. Ebben manipulációval vádolta meg az Amnesty International nevű szervezetet, amely – szerinte jogtalanul – mintegy 100 országot tart nyilván az emberi jogok megsértése matt. Idi Amin rezsimje alatt 300 ezer ember halt meg vagy tűnt el nyomtalanul.

Chávez megtalálja az ördögöt

150928050056_chavez_onu_624x351_unphotomarcocastro_nocredit

,,Tegnap itt járt az ördög, éppen ezen a helyen, még most is cefreszag van utána” – kezdte 2006-ban nagy visszhangot keltő beszédét Hugo Chávez, Venezuela  államfője. A mondattal George W. Bushra utalt. A venezuelai elnök a beszédében mindenkinek melegen ajánlotta Noam Chomsky amerikai értelmiségi könyvét, amely a Hegemónia és Túlélés (Hegemonia és Supervivencia) címet viseli – a könyv napok alatt az Amazon legtöbbet eladott könyvévé vált.

Kadhafi és az ő sérelmei

150928050815_gaddafi_onu_624x351_getty_nocredit

Bár már 1969 óta Líbia élén állt, Moammar al-Kadhafi csak 2009-ben jelent meg először az ENSZ Közgyűlésén. Mintegy 100 perces beszédében hosszú panaszlistát hozott nyilvánosságra a szervezetnek címezve, és többek között az ENSZ Biztonsági Tanácsát a Terror Tanácsának javasolta átkeresztelni.  Sok váddal illette az Egyesült Államokat – például a madárinfluenza elterjesztéséért – és megkérdőjelezte a Kennedy-gyilkosság hivatalos verzióját. Elutasított kérései mellett egyet mégis keresztülnyomott: Donald Trump magánbirtokán létrehoztak egy nagy beduin üzletet…

Mahmud Ahmadinezsád iráni elnök verzója a 9/11 -ről

150928050329_ahmadinejad_onu_304x171_unphoto_nocredit

Az iráni elnök 2010-ben azzal lepte meg a közgyűlés résztvevőit, hogy elmondta az ő változatát arról, mi is történt New Yorkban 2001. szeptember 11-én. Bár verziója már ismert volt a különböző nem mainstream médiákon keresztül, ennyire hivatalos helyen addig még nem hangzott el. Eszerint az Egyesült Államok bizonyos szektorai vezényelték a történteket, hogy eltérítsék a figyelmet a saját gazdasági nehézségeikről, és jobb helyzetbe kerültjenek a Közel-Keleten, egyben megmentve ezzel a cionista rendszert Izraelben. Beszéde alatt 33 ország hivatalos küldöttsége hagyta el tiltakozásul a termet – többek között az EU tagállamai, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland és Costa Rica.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez