Kubai újságírók a Fehér Házban ötven év szünet után

Josh Earnestre, az szóvivőjére történelmi feladat hárult csütörtökön, ugyanis több, mint ötven éve után elsőként köszönthette a kubai sajtó képviselőit a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón.

Jó PR-érzékről téve tanúbizonyságot Earnest megnyerő stílusban, az “üdvözlöm az Egyesült Államokban és a Fehér Házban” szavakkal köszöntötte Cristina Escobart, a kubai állami televízió újságírónőjét. A kubai riportereknek tett gesztusként egyébként a kérdezők sorában első észak-amerikai újságíró átengedte a lehetőséget szigetországbeli kollégáinak.

Minderre magas rangú kubai és észak-amerikai diplomaták legújabb kétoldalú találkozója után került sor, amelynek célja a több mint ötven évre megszakadt diplomáciai kapcsolatok újrafelvétele volt.

Earnest azt is elmondta a sajtó képviselőinek, hogy Barack Obama abbéli szándékát is világossá tette, hogy a jövőben szívesen tenne látogatást Havannában, azonban egy esetleges elnöki út részleteinek kidolgozása még várat magára. A szóvivő arra is kitért, hogy amennyiben az USA és Kuba új viszonya bármiféle politikai változást hozna a szigetország életében, arról csakis a kubai állampolgárok dönthetnek.

A csütörtökön kezdődött kétoldalú találkozón – amelyen az észak-amerikai delegációt Roberta Jacobson, a kubait Josefina Vidal vezeti – pénteken is folytatódik, egyelőre nem született hivatalos nyilatkozat, így az eredményekről inkább csak találgatni lehet.

A kubai kormány múlt hétfőn kiadott nyilatkozatában arra mutatott rá, hogy a kétoldalú tárgyalások jelenlegi negyedik fordulójára azt után kerülhetett sor, hogy Obama május 29-i hatállyal törölte Kubát a terrorizmust támogató országok listájáról.

A két ország gazdasági kapcsolataiban is történtek előrelépések, hiszen kedden megállapodás született arról, hogy Kuba a floridai Stongate bankon keresztül bonyolítja majd nemzetközi pénzügyi transzferjeit az USA-val. “Kétség kívül történtek előrelépések, azonban még számtalan kérdés vár megoldásra” – mondta Jacobson, a szenátus külügyi bizottságának referálva.(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez