Fidel él és virul – ismét a nagyközönség előtt a comandante

Kuba egykori államfője, a forradalom szakállas vezére ismét megjelent a nyilvánosság előtt, elejét véve azoknak a találgatásoknak, amelyek szerint gyenge egészségi állapota miatt nem vállalja a közszereplést.

A szemmel láthatóan koros, ám korántsem hanyatló Fidel Castro venezuelai diákok egy csoportjával találkozott Havannában. A Comandante kék-fehér Adidas melegítőben és baseball-sapkában jelent meg a kamerák előtt. Az idősebb Castro legutóbb 2014 januárjában jelent meg a nyilvánosság előtt, illetve idén február végén az USA-ból hazatérő 5 hírszerzővel találkozott személyesen. Fidel mostani közszerepléséről a Granma – a kubai kommunista párt hivatalos lapja – közölt négy fényképet, amelyek az újság digitális és nyomtatott kiadásában is megjelentek.

A 88 éves forradalmár a két ország közötti szolidaritási program keretében Kubába érkezett venezuelai diákok delegációjával beszélgetett. A fiatalok elmondása szerint Fidel meglepő “szellemi frissességről” tett tanúbizonyságot, és élénk figyelemmel kíséri a venezuelai eseményeket.

A képek alig pár nappal a Panamában megrendezésre kerülő Amerika-csúcs előtt láttak napvilágot, amelyen előreláthatólag Fidel Castro öccse, Raúl kezet szorít majd Barack Obama elnökkel. E találkozó lesz az első államfői szintű kapcsolatfelvétel a két ország között, amióta Kuba és az USA bejelentette, hogy több mint 50 éves ellenségeskedés után megkezdi a tárgyalásokat a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételéről.

A BBC Mundo írása szerint az USA által néhány venezuelai kormányhivatalnok ellen foganatosított szankciók – tekintettel Kuba és Venezuela jó viszonyárára – megnehezíthetik a szigetország kormányával folytatott tárgyalásokat. (Fotó: AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez