Hivatalosan is lekerült Kuba a terrorizmust támogató országok listájáról

Az USA törvényhozása jóváhagyta Barack Obama államfő döntését: Kuba lekerül a terrorizmust támogató országok listájáról. A lépést egyébként Havanna, mint a diplomáciai kapcsolatok normalizálásának egyik fontos előfeltételeként jelölte meg.

Obama április 14-én, Raúl Castróval tartott történelmi találkozója után jelentette be, hogy a szigetországot törlik majd a listáról, amelyre még 1982-ben került fel. E nem éppen előkelő klubtagság Kuba számára számos előnytelen pénzügyi szankciót és kereskedelmi korlátozást jelentett, akárcsak a többi, Washington által terror-támogatónak jelölt ország, így Szíria, Irán és Szudán esetében. Washington korábban a FARC és az ETA gerilláinak befogadása miatt terjesztette fel a szigetországot az USA külügye által összeállított listára.

A kongresszushoz címzett üzenetében Obama úgy fogalmazott, hogy minden jel arra mutat, hogy a kubai kormány az elmúlt hat hónapban semmiféle támogatást sem nyújtott a nemzetközi terrorszervezeteknek. Az elnöki ajánlás után a törvényhozásnak 45 nap állt a rendelkezésére ahhoz, hogy Obama döntését megvétózza, erre azonban nem került sor.

A szankciók eltörlésével immár szabad az út a Kubával folytatott fegyverkereskedelem, a gazdasági segélyek folyósítása, valamint a pénzügyi tranzakciók lebonyolítása előtt.

Mivel a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének előfeltételéül Kuba egyebek között a mostani lépést, az embargó feloldását, valamint egy, a országot az USA-ban képviselő pénzintézet működését szabta, most szinte minden akadály elhárult a kapcsolatok normalizálásának útjából.

Amerikai sajtóértesülések szerint Washington azt szeretné, ha diplomatái előzetes engedélykérés nélkül, szabadon mozoghatnának Kubában, és azzal találkozhatnának, akivel csak szeretnének, azonban a szigetország kormánya garanciákat kér arra, hogy az észak-amerikaiak újdonsült jogaikat nem a rendszer megdöntésének szolgálatába állítják majd.

Eközben az amerikai tárgyalódelegációt vezető Roberta Jacobsonnál jóval kimértebben fogalmazó kubai főtárgyaló, Josefina Vidal is megerősíteni látszik azt az álláspontot, miszerint a nagykövetségek újra nyitása előtt szinte minden akadály elhárult. (Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez