Hetek óta él a reptéren a menekült család

A hosszú időre a reptéri terminálban ragadt Tom Hanks-et figyelve azt gondoljuk, ilyen csak a filmekben lehetséges. Nem így van, ezt bizonyítja egy szíriai-iraki család, melynek tagjai már három hete vesztegelnek a moszkvai Seremetyevo reptéren.

A szíriai kurd Hasan Abdo Ahmad és felesége, Gulistan Shaho négy gyermekükkel szeptember 10-én érkeztek Isztambulból Moszkvába – írja a The Moscow Times. Az orosz határőrök azonnal elvették útleveleiket, mondván, hogy hamisak lehetnek. Ez alapján a Föderációs Biztonsági Szolgálat (FSzB) nyomozást indított illegális határátlépés vádjával. A család azóta is a reptéren van.

Múlt szerdán az egyik moszkvai bíróság engedélyezte szabadon engedésüket, ha kifizetik a fejenkénti 50.000 rubeles (körülbelül 214.000 forint) óvadékot – tájékoztatott a Kommerszant napilap. A feleség orosz állampolgárságú nővére, Tamara ugyan állná a szükséges költséget, de ez egyelőre nem lehetséges. Ha ugyanis a család elhagyná a reptéri tranzitot, az illegális határátlépésnek számítana, amiért akár hat év szabadságvesztéssel is sújthatóak.

Egyelőre arra várnak, hogy kimenjen hozzájuk a Szövetségi Bevándorlási Hivatal tisztviselője, aki reményeik szerint lezárná az ellenük folytatott nyomozást, és így végre elhagyhatnák Seremetyevót.

A szíriai és iraki állampolgársággal is rendelkező szülők eredetileg Erbilben nevelték gyermekeiket, ami jelenleg háborús övezet. Az Iszlám Állam érkezése után a kicsik féltek iskolába járni, és bő egy évig otthon is maradtak az anyukájukkal. Ezután döntöttek úgy, hogy Oroszországba menekülnek.

A család négy legidősebb tagjának iraki útlevele volt, a két legkisebbnek semmilyen. Mivel az iraki hatóságok nem adtak ki útlevelet, végül szíriait kértek. Vízumot az iraki orosz konzulátustól kaptak.

Míg az ügyről sem a bevándorlási hivatal, sem az FSzB nem nyilatkozott, az egyik, menekülteket segítő moszkvai civil szervezet vezetője, Szvetlana Gannuskina igen aggályosnak nevezte azt. Az ENSZ menekültügyi szabályainak megfelelően ugyanis a háborús konfliktusból érkező menedékkérővel szemben nem emelhető vád akkor sem, ha illegálisan lépi át a határt.

Ő is és a család ügyvédje, Roza Ahmedova is az orosz hatóságok felkészületlenségét okolják. Ahmedova ezt egy múlt heti esettel támasztotta alá, amikor illegális határátlépés miatt 10.000 rubelre (majdnem 43.000 forint) büntettek egy szíriai menedékkérő férfit. A bíróságon a bevándorlási hivatal képviselője állította, hogy Szíria jelenleg nyugodt, és a férfi hazamehet.

A bevándorlási hivatalt idéző az Izvesztyija állami napilap szerint 912 szíriai menekült érkezett Oroszországba az idén január és augusztus között. Jogvédők azonban vitatkoznak ezzel az adattal. A hivatalos statisztikák ugyanis csak azokat tartják számon, akiket a bonyolult bürokratikus folyamat után már ténylegesen regisztráltak az orosz rendszerben.

Ennek még csak az elején tart a három hete Seremetyevón veszteglő hattagú család. Hogy megvalósul-e az álmuk, és Szamarában üzletet nyithatnak-e, nagy kérdés. Addig is a tranzit székein éjszakáznak, és Tamara rendszeresen viszi ki nekik az ennivalót.

Fotó: Seremetyevo (Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez