Kinevette a határőr a menekültet

Gyermekbiciklin imbolygott be a schengeni zónába egy szíriai menekült. A csak a szabályokat betartani akaró férfi látványa annyira szánalmas volt, hogy kinevette a közelben strázsáló határőr.

Míg a nagy többség a Törökországon átvezető útvonalat használja Európa elérésére, néhány menekült Oroszországon át, északról közelíti meg a célt. Moszkván át Murmanszkig repülővel, majd Kirkenes felé autóval utaznak.

Az országhatár előtt azonban komoly probléma tornyosul a menekültek elé. Gyalogosok ugyanis nem használhatják a Kirkeneshez közeli storskogi határátkelőt egy norvég-orosz határegyezmény miatt. A Murmanszkból induló taxisok pedig nem vállalják átszállításukat, mert a norvég rendőrség 6.000 koronára (több mint 250.000 forint) büntetheti őket embercsempészés miatt.

A megoldást a murmanszki taxisok csomagtartójában található biciklik jelentik. Az egy használt biciklit és a 220 km-es Murmanszk-Kirkenes útvonalat tartalmazó csomag ára fejenként 500 dollár, azaz körülbelül 141.000 forint.

Kifizette ezt az összeget a szíriai 25 éves Wassem Khatib és a 31 éves Nabeeh Samaan. Ők szeptember 16-án indultak Bejrutból Oroszországba, hogy elkerüljék a szíriai hadszolgálatot. A teljes utazás fejenként 1.600 dollárba (körülbelül 452.000 forintba) került.

Az áhított cél, Norvégia előtt pár méterrel kiderült, nem lesz tökéletes a határátlépés. Wassem Khatibnak ugyanis gyerekbicikli jutott. Gitárjával és hátizsákjával a hátán és a kormányra akasztott bőröndjével kerekezett át az orosz-norvég határon. „Nem ment valami jól a bringa. Kinevettek a határőrök” – idézte a menekült férfit a The Moscow Times cikke.

Nem valószínű, hogy túl sokan vállalnál a rendkívül hosszú, drága és olykor igen megalázó északi útvonalat. Mégis a tavaly tucatnyi határátlépővel szemben idén már 400 migráns érkezett Oroszországon át Storskogba – tájékoztatott a helyi rendőrség.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez