Mégsem érdemes a menekülteknek végigbiciklizni Oroszországot

Norvégia a menedékkérők növekvő számára való tekintettel vissza fogja fordítani területéről azokat a szíriaiakat, akik Oroszország felől, huzamosabb ott-tartózkodás után lépnek be az országba. A franciaországi Calais-nál újabb migráns vesztette életét.

Anders Anundsen norvég igazságügyi miniszter az NRK közszolgálati rádiónak és televíziónak szerdán beszélt arról, hogy az orosz–norvég határon, a storskogi átkelőn érkező szíriaiak egy része előzőleg hosszabb ideig Oroszországban élt, vagyis nem háború vagy éhezés elől kell menekülnie. Az idén eddig több mint 1100, főleg szíriai menedékkérőt regisztráltak ennél az északi sarkköri határátkelőnél, csak az utóbbi egy hónapban 850-et. A hatóságok arra számítanak, hogy év végéig az 5 ezret is elérheti az orosz területről érkező migránsok száma. Tavaly mindössze tucatnyi menedékkérőt regisztráltak ott.

„Biztonságban vannak Oroszországban. Mi visszaküldési megállapodást kötöttünk Oroszországgal, és alkalmaznunk kell azt” – szögezte le Anundsen, aki a bevándorlásellenes Haladó Párt képviselője. Az ügyben Börge Brende norvég külügyminiszter még szerdán késő este telefonon egyeztetett orosz kollégájával, Szergej Lavrovval.

„Azt kértem tőle (Lavrovtól), hogy tájékoztasson arról, mi lehet ennek (az Oroszországban élő szíriai menekültek érkezésének) az oka” – közölte csütörtök reggel a Haladó Párttal koalícióban kormányzó jobbközép Konzervatív Párt politikusa az NRK-val. Mint mondta, a norvég kormány szeretné tudni, hogy ezek a szíriai menedékkérők milyen vízumot kaptak Oroszországban, illetve hogy régóta tartózkodnak-e a szomszédos országban.

Ismét meghalt egy migráns a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagút közelében a franciaországi Calais-nál, amikor megpróbált átjutni Angliába – közölték csütörtökön a mentők.

A harminc év körüli szíriai migránst hajnali fél-kor elütötte egy autó az alagúthoz vezető autópályán. „A mentők gyorsan elszállították a helyszínről, miután mintegy száz, a helyszínen tartózkodó migráns esett nekik” – közölték a hatóságok. A férfit a calais-i kórházba szállították, ahol belehalt a sérüléseibe.

Hivatalos adatok szerint június 26. óta ez volt a tizenötödik alkalom, hogy egy migráns a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagút francia oldalán vagy annak közelében baleset vagy áramütés miatt meghalt.

Calais kikötővárosában és környékén a friss adatok szerint mintegy ötezer külföldi, elsősorban kelet-afrikai, afganisztáni, iraki és szíriai él illegálisan felállított sátortáborokban, arra várva, hogy a La Manche-csatorna alatti alagúton áthaladó vonatokra felkapaszkodva, illetve a csatornát átszelő kompokon elbújva átjusson a túlsó partra. A szigorú francia bevándorlási politika miatt ugyanis a migránsok között az a vélekedés terjedt el, hogy Nagy-Britannia szívesebben fogadja be a menekülteket, mint Franciaország.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez