Amikor mossa kezeit a menedékkérőt elutasító kormány

Bár a történet évekkel ezelőttre nyúlik vissza, Norvégia ma is azt állítja jól döntött, hogy elutasított két csecsen menedékkérőt. A hazatérők már nem élnek, megkínozták őket.

Csecsenföld Vlagyimir Putyinhoz hűséges vezetője, Ramzan Kadirov ellenzékéhez tartozott Apti Nazjujev, aki 2008-ban folyamodott menekültstátuszért Norvégiában. A skandináv hatóságok úgy érwezték nem jogosult erre, hiszen Oroszországban őt nem üldözik nézetei miatt, csak visszaél a menekültkügyi rendszerrel. A sikertelen menekültkérelmet beadók sorsa várt rá – 2011-ben visszatoloncolták Csecsenföldre. Itt két év múlva egy folyóban találták meg brutálisan megkínzott holttestét – írja a norvég Ny Tid magazin.

Hasonló sorsra jutott egy másik csecsen, Umar Bilemhanov. Őt is 2011-ben toloncolta vissza Oroszországba a norvég legfelsőbb bíróság, bár jelezték, Csecsenföld nem biztos, hogy bhiztonságos hely neki – de Oroszország többi része jó lesz. Moszkvába érkezve az orosz titkosszolgálat (FSzB) kihallgatta Bilemhanovot és visszakényszerítették a Kaukázusba, ahol elektromos kábelekkel kínozták halálra. A 2012-ben megtalált holttestéről a csecsen hatóságok azt mondták, autóbaleset áldozata volt.

A két férfi esete kapcsán több emberi jogi szervezet (a nemzetközi Helsinki Bizottság és az oroszországi Memorial) is figyelmeztette Norvégiát: Csecsenföldre, illetve Oroszországba visszatérniük halálos veszélyt jelent. Ezt azonban Oslo figyelmen kívül hagyta.

A tragikus vég ellenére a közelmúltban a norvég bevándorlási hivatal (UNE) kijelentette, a két csecsen férfi esetében korrekt döntést hoztak. Az UNE képviselője, Torgeir Tofte Jorgensen szerint Nazjujev kérését három különböző bíróság vizsgálata után utasították el és halála visszatérése után másfél évvel történt. Bilemhanovot pedig azért küldték vissza Moszkvába, mert Csecsenfölddel szemben azt biztonságosnak ítélték számára, ahová egyébként ő maga utazott vissza.

Kép: Ramzan Kadirov (Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez