Kit bombáztak az oroszok Szíriában? (videóval)

Orosz védelmi források arról számoltak be, hogy 20 bevetést hajtottak végre vadászbombázóik Szíriában, az Iszlám Állam ellen. Az USA és a szíriai ellenzék azonban úgy véli, hogy az oroszok nem az Iszlám Államot bombáztak, hanem mérsékelt lázadó csoportokat és ártatlan civileket.

Amerikai források szerint az oroszok Bassár el-Aszad legfőbb ellenségeit, a különböző felkelőcsoportokat bombázták a légicsapásaik során, információik szerint ugyanis a támadások helyszínén az Iszlám Állam nem volt jelen. Az amerikaiak számára ez azért fontos, mert a mérsékelt felkelőket Washington támogatja.

Az orosz védelmi minisztérium viszont azt közölte, hogy az első orosz bevetés során csakis és kizárólag az Iszlám Állam objektumait, fegyver- és üzemanyagraktárait, illetve kommunikációs állomásait támadták, civil célpontokat nem. Az amerikaiak ugyanakkor úgy tudják, hogy az orosz vadászbombázók Homszban civil épületeket is bombáztak, és ez sok ember életet követelte.

A szíriai ellenzéki aktivisták is jelezték, hogy az orosz támadások helyszínén (Zafaraneh, Rastan és Talbiseh), ahol a bombázásokban 36-an haltak meg, köztük gyerekek is, nem voltak jelen az ISIS harcosai. Egy szíriai orvos, aki az orosz bombázások egyik helyszínén tartózkodott, a Reutersnek azt mondta, hogy a háború kitörése óta ez volt az egyik legkegyetlenebb, legpusztítóbb és legdurvább támadás, amit átélt.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja is arról számolt be, hogy az orosz légicsapások olyan területen történtek, ahol az Aszad-rezsim ellen harcoló mérsékelt ellenzéki fegyveresek, vagy éppen az al-Kaidához hű al-Nuszra Front harcosai állomásoztak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök közben a tévében tájékoztatta az orosz népet a légitámadásokról. Azt mondta, hogy az Iszlám Állam ellen hajtottak végre csapásokat, köztük olyan orosz állampolgárok ellen is, akik csatlakoztak a terrorszervezethez. Mert ha az iszlamistáknak sikerül felülkerekedniük Szíriában, akkor külföldi harcosaik, így az oroszok is hazatérnek, és ezt követően komoly veszélyt jelenthetnek. Az orosz elnök kijelentette, hogy a szíriai kormányt csakis a terroristák elleni harcban támogatják, és Aszad elnöktől azt várja, hogy kezdjen párbeszédet az ellenzéki csoportokkal.

Az oroszok által használlt harci gépekről bővebben itt olvashat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez