Az USA jelenleg nem áll hadban senkivel

Eric Holder igazságügyi miniszter szerint az Egyesült Államok jelenleg nem folytat háborút. A kormány hivatalos álláspontjával egybecsengő kijelentés meglehetősen furcsán hangzik a Közel-Keleten jelenleg is szolgálatot teljesítő több ezer kiképzőtiszt és az Iszlám Állam ellen végrehajtott légicsapások fényében.

Holder egy előadást tartott a héten, és az után egy kérdésre válaszolva hangzott el mindez. Maga a kérdés arra vonatkozott, hogy a kormány miért lehetetleníti el az újságírók munkáját, ha nemzetbiztonsági ügyről van szó. Holder erre egy II. világháborúhoz kötődő példát hozott fel:

„Egy szélsőséges esetet szeretnék felhozni példaként. Ha a II. világháború alatt egy újságíró tudomást szerzett volna a Manhattan tervről, akkor azt érdemes lett volna nyilvánosságra hoznia? Tudom, most nem állunk hadban senkivel, és ez tényleg egy extrém példa. De mégis, hasonló esetekben a sajtónak fel kell tennie a kérdést saját magának: a közölni kívánt információ nem fog-e negatívan hatni a nemzetbiztonságra?”

A kontextusból tehát világos, hogy az igazságügyi miniszter a világháború időszakát vette alapul, és egy hadüzenettel kezdődő konfliktusra célzott, amikor a kijelentést tette. Ennek ellenére az afganisztáni és az iraki megszállás vége óta az Obama adminisztráció nem hajlandó a „háború” szót használni az Iszlám Állammal, és más szélsőséges csoportokkal szembeni fellépés kapcsán. Ahogy John Kerry külügyminiszter fogalmazott:

„Ha valaki azt akarja gondolni, hogy háborút folytatunk, természetesen megteheti, de mindez valójában nem más, mint nagyszabású terrorizmusellenes műveletek sorozata.”

Az elnök napokkal ezelőtt kért újabb katonai felhatalmazást a Kongresszustól a harcok folytatására. Ezek után tényleg érdekes hallani, hogy igazából nincs is háború. A szóhasználat miatt a Fehér Házat egy ideje már sok kritika éri. Erre az Obama adminisztráció válasza az, hogy az elnevezések nem igazán számítanak. Helyette inkább az a fontos, hogy milyen intézkedéseket hajt végre a vezetés a terrorizmus visszaszorítása érdekében.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez