Az esküvői ruha száz éve

Valószínűleg nagyanyáink is hosszasan készülődtek a nagy napon, amikor kimondták a boldogító igent – legalábbis ezt sugallja a menyasszonyról és az öltözködésről szóló közmondás. De hogy mit viseltek, az a Mode háromperces videójából derül ki. A férfi, női, alsónemű, stb. után ezúttal a menyasszonyi ruhák évszázados fejlődését mutatta be az amerikai portál.

A század eleji Edward-kor után egyszerű vonalvezetésű hosszú ruhát viseltek a nők az esküvőkön. A derékvonal magasabban húzódott, a ruha ujja pedig rövidebb volt a korábbi időszakokhoz képest. Akkoriban a természetes arc volt a legelfogadottabb és a konty. Az 1920-as évek híres színésznője, Clara Bow ruhája már jóval kényelmesebb és lazább az előzőhöz képest. A szájhangsúlyos smink érdekessége, hogy az ajkak széleit nem fedi rúzs.

A gazdasági világválság az esküvőket is befolyásolta, jelzi ezt a nagyon egyszerű hosszú fehér ruha és a pici virágcsokor is. Viszont a csipkekabát rajta már igen díszített. Még ennél is egyszerűbb és letisztultabb ruhát hordtak a II. világháború menyasszonyai. A filmben viselt gyöngysort, fülbevalót és hajdíszt csak a tehetősebbek engedhették meg maguknak.

Az 1955-ös, csipkével borított csónaknyakú modellt az a ruha ihlette, amit Elizabeth Taylor viselt a Papa című filmben. Az akkori smink nem lett volna az igazi tűzes rúzs és hatalmas műszempillák nélkül. Tíz évvel később bubifrizurára tűzték a fátylat, a letisztult, hosszú ruhához pedig visszafogott nyakláncot viseltek. Ekkor már halványan érzékelhetőek a későbbi szubkultúrákat életre hívó társadalmi változások. Ilyen például az 1970-es évek hippi-mozgalma. Amikor a menyasszonyok mezítláb, bohém ruhában és virágkoszorúval a hajukban léptek az oltár elé.

A laza természetesség azonban nem maradt meg a következő évtizedben, amelynek legikonikusabb ruhája Diana hercegnőé volt. A hatalmas puffos ujjakat, magas nyakú ruhákat, uszályokat és fátylakat harsány sminkkel viselték. Ehhez képest jóval letisztultabb volt az 1990-es évek divatja, amikor a ruha, a fátyol és a smink is decens és visszafogott volt. Az egyszerűség az ezredfordulón is megmaradt, sőt akkor sokan cserélték tiarára, vagy kalapra a fátylat. A mai menyasszonyok különböző stílusokat ötvöznek: főleg retro fátylat és virágdíszítésű ruhát viselnek, kiengedett hullámos hajjal.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez