Mitől olyan népszerűek a japán mosodák?

Nálunk annyira nem gyakori a nyilvános pénzérmével működő mosoda, így meglepő lehet, hogy más országokban annyira népszerű. Japánban is egyre többen járnak. Miért?

Az úgynevezett önkiszolgáló mosodákból Budapesten is csak maréknyi van, miközben tudjuk, hogy külföldön valamiért imádnak az emberek mosodába járni. Japánról tudni kell, hogy miközben nálunk a háztartási eszközök között megtalálható a mosógép, a szárító stb., ezek nem olyan dolgok, amik minden japán háztartás kellékei.

Persze a szigetországban elég nehéz úgy ruhát szárítani a teraszon, vagy a kiskertben, hogy az esős évszakban napokig, hónapokig esik, vagy egy a tájfun miatt minden ruhadarabot magával visz a szél. Az érmés mosodák száma az elmúlt 10 évben megduplázódott Japánban, miközben világviszonylatban a mosodaipar csak kis mértékben növekszik. De mi lehet az oka, hogy hirtelen virágzásnak indult a mosodaüzlet?

Amellett, hogy rossz az időjárás, és túl kevés hely áll rendelkezésre a teregetéshez, van még néhány oka annak, hogy az emberek kihasználják a mosoda adta lehetőséget. A legtöbb háztartásban nem csak nincs helye a szárítónak, vagy a mosógépnek, de a legtöbb szálláshely bútorozatlan, így nem kizárt, hogy a friss albérletben lakók és lakástulajok mosodába kénytelenek menni. Legalábbis amíg nem vesznek egy mosógépet. Azonban a legtöbb háztartási mosógép túl pici ahhoz, hogy például ágytakarót, vagy más nagyobb tételt tudjanak mosni, így még ebben az esetben is olcsóbb és gyorsabb a mosoda.

Mégis van valami ami a japán mosodákat egyedivé teszi. Ez nem más, mint a szórakoztatás és a közösségi tér. A legtöbb mosodába fel van szerelve tévével, képregényekkel, könyvekkel, és egyéb szórakozási és időtöltési lehetőségekkel.

sdfwsefwef

„A legtöbb háztartási mosógép már hideg vízzel mos. Mivel a mosodában a szárítógép 70 fokon üzemel, megöli az atkákat, és jót tesz az allergiámnak. Még a pollen szezonban sem marad semmi a ruhámon, ami irritálna”-mondta egy japán fiatal a Twitteren.

„Nagyon jó és meleg érzés tiszta puha ruhát kapni a szárítóból. Ez a mennyország”- írja egy másik.

„Igazából a paplant a mosodában harmadannyiért tudok kimosni. Sokkal gazdaságosabb, mint otthon nekiállni mosni.”

fergdfgdf

Ezen kívül van még egy érv: a japán mosodák váratlan helyzetben is hasznosak, mivel késő estig nyitva vannak. A legtöbb helyen már külön kis kávézó várja a vendégeket, akik kellemesen eltölthetik az időt, miközben várnak ruháikra.

(Visited 36 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez