Divattal a megerőszakolt indiai nőkért

Egy japán egyetemi hallgató által alapított csoport tagjai azon dolgoznak, hogy segítsenek azoknak az indiai nőknek, akik áldozatul estek a nemi erőszaknak, vagy az emberkereskedelemnek. Ennek különös eszközét választották: a divatot.

Tavaly szeptemberben egy japán csoport, a Mode for Smiles egy divatbemutatót szervezett az észak-kelet indiai Kalkuttában, együttműködve egy helyi szervezettel, hogy segítsék az indiai nőket.

„Célunk az, hogy pozitív változást érjünk el a nők körében”- mondta Fumika Date 24 éves egyetemi diáklány.

Date a csoportot 2014 márciusában hozta létre, miután megtudta, hogy Indiában sok olyan nő van, aki fizikai, vagy szexuális erőszak áldozata volt, és emiatt hátrányos helyzetben van.  Elindított egy kezdeményezést: felkeresett indiai civil szervezeteket, hogy a divattal támogassa a nők függetlenné vállását és társadalmi megítélését. A japán lány körülbelül 20 szervezettel vette fel a kapcsolatot, hogy érdeklődjön: segítenének-e egy divatbemutató létrejöttében?

Azonban kezdetben a válaszok nem voltak pozitívak, mert nem tartották reálisnak, hogy szegény és írástudatlan nőket bevonjanak. Egy egész évet kellett várni arra, végül egy Kalkutta székhelyű szervezet, a Destiny Alapítvány vállalta az együttműködést a japán lánnyal. Ők adtak végül otthont a kezdeményezésnek.

A Mode for Smiles csapata aztán felkeresett Hirosimában és Onomicsi városában szabó iskolákat, hogy készítsenek olyan ruhákat, melyeket a Make a Smile divatbemutatón felvehetnek majd. Végül 29 ruha készült el hagyományos indiai saris stílusban olyan anyagból, amit alapvetően yukatához, hagyományos japán viselethez használnak.

Hogy megvédjék identitásukat, az korábban áldozatul esett indiai nők a háttérben dolgoztak a divatbemutatón, mint stylist. Ők választották ki a táskákat, sálakat és egyéb kiegészítőket, amiket aztán a modellek felvettek. Helyi diákok is modellek voltak. Mindegy 150 ember, köztük tisztviselők, nemzetközi szervezetek és divatlapok képviselői gyűltek össze a divatbemutatóra. A nők elmondták, hogy nagyon boldogok voltak, hogy a színpadra kerültek azok a holmik, amiket ők választottak ki.

„Remélem a jövőben is sikerül hasonló sikeres rendezvényt létrehozni”- mondta Date.

A Mode for Smilesnek jelenleg mintegy 15 japán diák a tagja, akik érdeklődnek a divattervezés iránt, és fontosnak tartják a segítségnyújtást. Idén szeptemberben új rendezvényt terveznek Indiában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez