Zaklatás a nők élete Ázsiában is

Indiában ötből négy nő élt már át életében zaklatást vagy erőszakos támadást nyilvánosan.

Ötből csaknem 4 indiai nő (a nők 79%-ka) tapasztalta életében valamilyen formában a zaklatást vagy az erőszakos fellépést nyilvános helyeken. Közel 39% azt mondja: fogdosták vagy tapogatták már meg idegenek az utcán. Ez egy nemrég megjelent brit felmérésből derül ki, melyet a nemzetközi „biztonságos városok a nők számára” nap alkalmából készítettek.

India a harmadik ország a négyből, melyeket vizsgáltak, Nagy-Britannia, Thaiföld és Brazília mellett. A YouGov közvélemény-kutatása során 2500 16 éves vagy annál idősebb nőt kérdeztek meg a nagyobb városokban szerte Indiában és az említett országokban. Az eredmény megdöbbentő: a zaklatás áldozatául esett indiai nők 84%-ka 25-35 év közötti, 68%-ka diák.

Brazíliában a megkérdezett nők 89%-a volt már zaklatás vagy erőszak áldozata nyilvános helyeken. Thaiföldön ez az arány 86%, az Egyesült Királyságban 75%.

762b372d-ce30-46c1-ad8f-2812eb9e7289_1463817847

A kutatás rávilágít arra is, hogy mind a négy országban az alacsony társadalmi rétegekhez tartozó nők a legveszélyeztetettebbek.  Az is kiderült, hogy mindegyik országban a nők több mint fele nem érzi magát biztonságban az utcán. Az indiai nők leginkább a tömegközlekedési eszközökön érzik magukat veszélyben.

„A zaklatástól és erőszaktól való félelem bénító hatással van a nők képességeire, és önmagában támadás a nők jogai ellen” – mondta a felmérést készítő ActionAid nonprofit szervezet vezetője.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez