Egy tucat drogbárót adott ki Mexikó az USA-nak

Mexikó 13, drog-, fegyver- és emberkereskedelemmel, valamint szervezett bűnözéssel gyanúsított maffiavezért adott ki az USA-nak, köztük a Beltrán-Leyva-kartell erősemberét, a Barbie becenévre hallgató Valdez Villarealt is, aki egykor Chapo Guzmán oldalán próbálta ki magát a kábítószer-bizniszben.

A kiadatási eljárásokat az USA különböző szövetségi, állami és megyei bíróságai kérelmeinek eleget téve kezdeményezték a mexikói hatóságok. A jól ismert Barbie mellett szintén repülőre ültették Jorge Costillas Sánchezt, az Öböl-kartell egykori vezetőjét, illetve az észak-amerikai állampolgár Jean Baptiste Kingery-t, a Sinaloa-kartell fő fegyverdílerét, akinek ügyében egy arizonai bíróság nyomoz.

Szintén kiadják José Emanuel García Sotát, aki egy texasi bíróság előtt három észak-amerikai állampolgár meggyilkolásáért felel majd, valamint Aureliano Montoya Peña-t és Alberto Núñez Payánt, akiket Illinois államban vonnak eljárás alá, emberölés és drogkereskedelem vádjával.

A legnagyobb fogást azonban az USA számára Valdez Villareal, alias Barbie jelenti, akit még 2010 augusztus 30-án tartóztattak le a mexikói hatóságok, és akit marihuána és kokain-csempészettel, illetve pénzmosással vádolnak. Barbie kiadatását egy lousianai bíróság kérvényezte a mexikói igazságszolgáltatástól.

A most kiadott vádlottakat légi úton szállították északra, ahol minden bizonnyal hosszú börtönbüntetésre számíthatnak, ellentétben a megvesztegethető, és korántsem kifogástalanul működő mexikói büntetés-végrehajtási gyakorlattal.

A mexikói hatóságok példátlan biztonsági intézkedések mellett abból a szigorúan őrzött Altiplano börtön-komplexumból szállították a repülőtérre őket, amelyből korábban nagy botrányt kavarva megszökött a körözési listákat évek óta vezető Joaquín El Chapo Guzmán, a Sinaloa-kartell feje.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez