Kedves Putyin, inkább ezt csináld Szíriában!

Törökország és partnerei az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalícióban felszólították pénteken Oroszországot, hogy hagyjon fel a szíriai ellenzék elleni katonai támadásokkal, és légicsapásait összpontosítsa inkább az Iszlám Állam dzsihádista szervezetre.

Az Iszlám Állam elleni koalícióban részt vevő országok – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, a Perzsa-öböl menti államok és Törökország – közös közleményben fejezték ki aggodalmukat az eddigi orosz légitámadások miatt. Oroszország akciói “tovább súlyosbítják” a konfliktust, és hatásukra nőhet a szélsőségesek száma – írták.

Az orosz vezetés korábban megállapodott a Bassár el-Aszad szír elnökkel – akinek diktatorikus hatlama ellen az arab tavasz idején indult felkelés -, hogy Oroszország támogatni fogja a szír kormányerőket a terroristák elleni harcban. A szír rezsim olvasatában azonban a kormányellenes felkeől is terrroristának számítanak, így az orosz katonai csapások jelentős része a felkelőkre, és nem az Iszlám Állam alakulatai ellen irányultak.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez