Újabb civil áldozatok az orosz légicsapások miatt

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai ága, az an-Nuszra Front, valamint más lázadó iszlamista csoportok által felügyelt területen, Dzsebel az-Závíjában négy civilt, köztük egy nőt és egy gyereket öltek meg orosz gépek támadásai.

Habit környékén három polgári személy esett orosz bombatámadás áldozatává, köztük egy nő és egy kislány – áll egy civil jogvédő szervezet jelentésében, amely kiterjedt hálózatot működtet Szíriában.

Az első, szerdai orosz légicsapásokban huszonnyolcan haltak meg a szervezet szerint, amely a szíriai konfliktus négy és fél évvel ezelőtti kezdete óta állítja össze a halálos áldozatok listáját. A szíriai ellenzék azzal vádolja Moszkvát, hogy összesen 36 civil haláláért felelős. Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin válaszában “információs támadásnak” nevezte az őt érő vádakat.

Az orosz légierő szíriai jelenléte körüli vita folyamatosan duzzad. Moszkva szerint a célpont a dzsihádista Iszlám Állam ultraradikális fegyveres csoportja, amely nagyjából Szíria felét felügyeli. Washington és szövetségesei ellenben azt gyanítják, hogy az orosz támadások Bassár el-Aszad szíriai elnök megsegítését szolgálják a terrorizmus elleni harc leple alatt. A csütörtöki légicsapások helyszínén, Idlíb tartományban gyakorlatilag nincs jelen az Iszlám Állam.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez