Kórházakat és iskolát is bombáztak Szíriában

Légicsapások értek Szíria északi részén hétfőn egy kórházat, amelyet az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet támogat. A csapásokban meghalt tizennégy ember, köztük egy gyermek – jelentette egy civil szervezet.

Légicsapás ért hétfőn egy gyerekkórházat, egy iskolát és más polgári célpontokat a szíriai felkelők kezén lévő, török határ közeli Azáz városban, legkevesebb tizennégyen meghaltak – számoltak be helyi lakosok azt követően, hogy a nap folyamán egy másik kórházat is légitámadás ért a polgárháború sújtotta országban.

A helyiek azt mondták, legalább öt rakéta érte a belvárosban fekvő gyermekkórházat és a közelben lévő iskolát, ahol az Aleppó környéki heves harcok elől elmenekült szíriaiaknak nyújtanak menedéket. Egy másik lakos azt mondta, hogy Azáz déli részén egy menekültszállásra ugyancsak légicsapást mértek valószínűleg orosz vadászgépek.

Az utóbbi napokban több tízezren menekültek Azázba, amely a szíriai felkelők utolsó bástyájának számít a török határ közvetlen közelében. A várostól mintegy nyolc kilométerre fekszik az Oncupinar határátkelőhely, amely több napja zárva van, és amelynek szíriai oldalán ezrek vesztegelnek.

Dzsuma Rahál helyi orvos azt mondta, több tucatnyi rémült gyereket mentettek ki a kórházból. Hozzátette, két gyerek meghalt, és a mentőszolgálatok tucatnyi sebesültet szállítottak Törökországba, hogy orvosi ellátásban részesüljenek.

“Egy olyan kórház volt a bombázások célpontja, amelyet az MSF támogat. A kórházat magába foglaló épület teljesen romba dőlt” – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni központú szíriai aktivistahálózat párizsi szóvivője.

Az OSDH szerint a támadást valószínűleg orosz gépek hajtották végre, és a halálos áldozatokon túl több tucatnyi sebesültje is van.
Egy, a helyszínen dolgozó aktivista szerint a kórház teljes személyzete meghalhatott a támadásban. Elmondta, hogy a négyemeletes épület korábban cementgyár volt, abból alakították át kórházzá.

Az MSF szíriai missziójának vezetője, Massimiliano Rebaudengo megerősítette a légitámadás tényét, és az AFP hírügynökségnek azt mondta: két támadás volt két-két rakétával és néhány percnyi különbséggel, tehát négy rakéta csapódott be az épületbe. A kórház személyzetének legalább nyolc tagja eltűnt.

“Szándékos támadás történt egy egészségügyi intézmény ellen. A kórház lerombolása azt jelenti, hogy a térségben élő mintegy 40 ezer ember mostantól nem jut egészségügyi ellátáshoz” – jelentette ki Rebaudengo.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez