A migrációs krízis valós veszélyei

Sok szó esik a migrációs hullám okozta veszélyekről – de sok mindenről már kiderült, hogy kacsa (nem fertőzőek, nem szivárog be az Iszlám Állam), mások pedig a távoli jövő Armageddon-forgatókönyvei. Mi most a reális veszélyeket igyekeztünk összeszedni.

1.  A szervezett bűnözés megerősödése

Az illegális migráció, bár nem feltétlenül bűn, de mivel illegális,, nem szabályozott  folyamat, sok embert hoz kapcsolatba bűnözőkkel. Az embercsempészek közt sokféle van – az egyszerű taxis hiénától,  aki alkalmilag csap fel a nagy pénz reményében migránsfuvarozónak, a  korábban szesszel és cigivel foglalkozó szerb kisiparoson át az igazi, komoly migrációs szakemberig, aki már az elmúlt évtizedekben is ezreket mozgatott meg több határon keresztül. A mostani tömeges migráció ezeket a bűnözőket, bűnözői csoportokat közelebb hozta egymáshoz, megerősítette, és óriási pénzeket öntött beléjük. Összességében ezek százmillió dolláros tételek is lehetnek. Egy ilyen üzletet leépíteni sokkal több időbe  fog kerülni, mint amennyit a felépítése felemésztett. Ráadásul sokkal szorosabb kapcsolat alakult ki mára a közel-keleti, balkáni és európai szervezett bűnözői csoportok közt, hála az illegális migrációnak,  amit, ha ez a hullám csillapodik is, másutt, akár más tevékenységekben – kábítószer-, fegyvercsempészet –   kamatoztathatnak. És – hacsak nem lesznek legális csatornái a migrációnak -(munkavállalási vízumok stb.), amíg lehetséges lesz, a bűnözők igyekeznek majd további csoportokat indítani.

2. A szír polgárháború importja

Szíria mélyen megosztott társadalom, az ország egyik fele – egyre jobban – rajong a rendszerért, amelytől a biztonságot reméli, másik fele pedig egyre jobban gyűlöli azt, mert tömeggyilkosnak tartja Aszad elnököt.  Az európai szír diaszpóra (akik már régebb óta itt élnek), nagyobb részt az első csoportba tartoznak, a friss menekültek, mivel az ország északi részéről érkeztek, nagyobb részt a másikba. De bizonnyal megjelennek a menekültek között is olyanok, akik Damaszkuszból, vagy más, a kormány által ellenőrzött területről jönnek, csak már ott sem érkeztek magukat biztonságban. Tudjuk, hogy a menekültek közt vannak egykori felkelők is, akik – ilyen-olyan okokból – feladták a fegyveres harcot. Ettől azonban még nem váltak az elnök híveivé. Ezek között a csoportok között, vagy akár a korábbi különböző felkelő csoportok hívei közt akármikor, akárhol (menekülttáborban,  mecsetnél, stb) kitörhet összecsapás. Elég, ha valaki, valaki mást egyszer “Aszad kutyájának” nevez. Ezek a konfliktusok persze nem  érintik a befogadó társadalmat – nem ellene irányulnak, de zavaróak, kellemetlenek. A feljelentgetés, ellenőrizhetetlen információk terjesztése egyik vagy másik csoport lejáratására viszont – ki volt otthon terrorista, és ki tömeggyilkos – nagyon is alkalmasak arra, hogy növeljék a befogadó országok félelemérzetét, bizonytalanságát. Ez utóbbi persze nem csak szír sajátosság – bár kétségtelenül ők űzik a legprofibban.

3. Radikalizálódás

A mézeshetek elmúlnak, és a frissen érkezett menekültek hamarosan megtapasztalják mindazokat a problémákat, amelyeket minden bevándorló megél Európában.  Munkát kapni nem annyira könnyű,  a fizetés  – bár sokkal magasabb, mint otthon volt – nem annyi, mint az őslakosoké, pocsék az idő, az emberek pedig messze nem annyira barátságosak, kedvesek, mint otthon voltak. A problémák pedig sokakat útkeresésére sarkallhatnak. Az európai mecsetek jelentős részét a szaúdiak finanszírozzák, így tanításaik is elég szigorúak. Viszont a muszlim kegyes alapítványoknak van pénzük. Az egész némi segéllyel, és lelki útmutatással kezdődik. Aztán  – egyeseknél persze – a radikális szalafi tanok elfogadásánál végződik.  A bevándorló közösségekben persze nem nagyobb a radikalizálódásra hajlamosak aránya, mint a többségi társadalom hasonló anyagi-társadalmi helyzetben levő rétegeinél. De feltűnőek, szem előtt vannak, és még akkor is növelik a társadalmak félelmérzetét, ha radikalizmusuk kimerül a szavakban, a Nyugat általános pocskondiázásában.

4. Az erőszak spirálja

A radikális jobboldal erősödése Európában már ténynek látszik. Európa bizonytalansága sokakat késztet egyszerű, agresszív, kirekesztő válaszokra. Ez pedig potenciálisan  erőszakba is torkollhat – Európa elmúlt évtizedének legsúlyosabb merényletét – ne feledjük – épphogy nem a muszlim radikálisok követték el, hanem egy bevándorlásellenes, szélsőjobbos norvég fiatalember, Anders Breivik. Az elmúlt hónapokban Angliában 70%-kal nőtt a muszlimellenes erőszak is. Ez pedig visszahathat a bevándorló csoportokra is. Erősítheti a köztük levő militáns radikálisokat – az ő erősödésük pedig csak tovább tüzelheti az európai szélsőjobbot.

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez