Elgondolkodtató – Nem az Iszlám Állam miatt menekülnek Szíriából

Egyre több állam csatlakozik az Iszlám Állam elleni légiakciókhoz, mondván, ezzel is közelebb kerül a béke és a menekültválság megoldása. A menekültek között végzett közvélemény-kutatás azonban nem igazán támasztja alá ezt az álláspontot.

A kutatást ezúttal maga az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) végezte a Törökországban élő szíriai menekültek közt. Bizonyos szempontból tehát nem  reprezentatív – nem mutatja a Libanonba, vagy Jordániába menekültek véleményét – ugyanakkor más szempontok szerint éppenséggel döntő lehet, hiszen az Európába érkező menekültek alapvetően a törökországi táborokból kerülnek ki.

A Nyugat alapvető álláspontja persze eddig is az volt, hogy a polgárháború fő okozója Aszad elnök rendszere, de mostanság ez változni látszik. A légicsapásokat az Iszlám Állam területére irányítják, amihez egyre többen csatlakoztak – most éppen, Aszad oldalán, az oroszok készülnek bekapcsolódni. De tényleg az Iszlám Állam megjelenése a menekültválság legfőbb oka? A menekültek mást mondanak.

A megkérdezettek 43%-a jelezte, hogy azért  (is) hagyta el  hazáját, mert a kormányhadsereg elfoglalta a várost, ahol élt, 32%  számolt be arról, hogy  kormányerők lerombolták a házát. A felkelők  megjelenését  (ebbe értjük az Iszlám Államot is) mindössze 13% jelezte, mint az ország elhagyásának okát, azt pedig alig 3,5% állította, hogy elsősorban ezért hagyta el Szíriát. (A menekültek több okot is megjelölhettek, ezen belül egyet kiemelhettek.)

Nagyon fontos elem a család, (46%), vagy éppen a barátok (38%)  biztatása, vagy az, hogy mások már leléptek (31%). A legfontosabb viszont az életfeltételek romlása, hogy már csak eszelős árakon lehet hozzájutni akár élelmiszerhez is –  31%.  A fő ok  viszont alapvetően egyszerűen a háború maga, hogy nincs biztonság, veszélyes az élet. Ezt az okok között 56% jelezte, és 40% tartotta ezt a távozás melletti legfőbb érvnek. Elgondolkodtató, hogy a kiemelt fő okok közt második helyen áll a kormánycsapatok megjelenése, 13%-kal.

A nyugat most kacérkodik azzal a gondolattal, hogy enged az oroszok nyomásának, és “hagyja”, hogy – orosz és iráni segítséggel – a kormányhadsereg előretörjön. Ez azonban – úgy tűnik az adatokból – csak újabb menekülthullámot idézne elő. A légicsapások pedig, amelyek az Iszlám Állam harci erejét láthatóan nemigen törik meg, viszont a veszélyérzetet növelik a lakosságban, amely ezért nem is támogatja  azokat, szintén nem csökkentik, hanem növelik a menekülthullámot.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez