Hogyan téveszd meg a határőröket? – kézikönyv migránsoknak

Újabb kézikönyvet terjeszt az ISIS. A nagyon is gyakorlati tanácsok most arról szólnak, hogyan juthat el Szíriába az, aki az iszlamistákkal kíván harcolni. Vagy esetleg a harcosokról szeretne gondoskodni. A könyvecske címe: Migráció az Iszlám Államba.

Összesen 50 oldal a könyv, és jópár európai országban tűnt fel az elmúlt hetekben. A török Anatólia hírügynökségnél az angol verziót láttál-olvasták, de a többi is nyilván ugyanazt tartalmazza. 50 oldal viszont jótanácsból sok volna: sztorikkal is fűszerezik tehát a kézikönyvet, két anoním európai harcos és egy ugyancsak európai “nővér” kivándorlásának történetével. Hogy kézzelfoghatóvá tegyék a tippjeiket.

Aztán jönnek a praktikus tanácsok, már jóval az indulás előttre. Például hogy a terveikről senkinek se beszéljenek. Még a családjuknak se. Sőt: olyan helyekre vegyenek jegyeket, és induljanak látszólag nyaralni, amelyek jó távol esnek valódi úticéljuktól. Például Spanyolországba. És ha retúr a jegy, még jobb. Segít titkot tartani.

A férfiak hagyjanak otthon minden fegyver- vagy katona-szerű dolgot: a késüket, vagy mondjuk a terepszínű ruhájukat is. És ha kell, nyirassák le a szakállukat, hogy még csak távolról se emlékeztessenek potenciális iszlamistára. A nőknek eszükbe se jusson felvenni a kendőjüket, és ha kifestik az arcukat, meg néhány tetkót is rajzoltatnak magukra, még jobb.

Ha pedig már kerülővel, igazi nyaraló-külsővel megérkeztek Törökországba, akkor Ankarába, Izmirbe vagy Antalyába menjenek: ott lazább a reptéri ellenőrzés, mint máshol. Ha szóba elegyednek velük a határőrök, vagy mondjuk lehetséges civil ruhás rendőrök (vagyis konkrétan bárki) véletlenül se dőljenek be annak a szövegnek, hogy a barátaik. Az ilyen csak arra szolgál, hogy a bizalmukba férkőzzenek, és kiénekeljék a szájukból a sajtot – az infót a valódi céljaikról.

A török terrorellenes szolgálatok örülnek az ilyen propagandaanyagnak. Májusban Isztambul két nagy repterén és nemzetközi buszpályaudvarán kihallgató szobákat hoztak létre, direkt a gyanús külföldi utasoknak. Azóta 2500 embert hallgattak ki, közülük 550-et minősítettek kockázatosnak, és küldtek vissza.

És ha már terroristák: Törökország nem tesz különbséget az Iszlám Állam és a Kurd Munkáspárt, a PKK között. Terroristának tartja mindkettőt, és harcol ellenük. Ahmet Davutoglu kormányfő szeptember közepén, az isztambuli NATO-konferencián azt mondta: semmiféle distinkciót nem szabad tenni a két szervezet között, és őket néha nagyon is nyugtalanítja, ha a szövetségeseik mégsem veszik egy kalap alá őket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez