Őrizetben az ellenzéki politikusok

A legnagyobb ellenzéki párt 23 középvezetőjét vették őrizetbe Tádzsikisztánban – közölték kedden a hatóságok.

A tádzsik hatóságok augusztus végén betiltották az ország legfőbb ellenzéki erejének számító Iszlám Újjászületés Pártját (IRPT), amelyet azzal vádolnak, hogy köze van a szeptemberi, rendőrök halálát okozó támadáshoz, és emiatt terrorszervezetnek is nyilvánították.

A tádzsik főügyészség közleménye szerint a párt 23 középvezetőjét terrorizmussal és bűnöző szervezetben való részvétellel vádolják.

A hatóságok azzal vádolják a mérsékeltnek tekintett iszlamista párt tagjait, hogy ők álltak a szeptemberi összecsapások mögött, amikor a biztonsági erők és a lázadók közti fegyveres konfliktusban több mint negyven ember vesztette életét. A közép-ázsiai ország vezetése szerint a kormányellenes felkelőket Abduhalim Nazarzoda tábornok, a párt tagja és volt védelmi miniszterhelyettes vezette, akit a különleges erők néhány héttel azelőtt öltek meg egy különleges műveletben.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala (OHCHR) aggodalmát fejezte ki a múlt héten a tádzsikisztáni ellenzék ellen irányuló tekintélyelvű fordulat miatt. Az ellenzék elleni hatósági fellépéseket korábban bírálták a Human Rights Watch, a Helsinki Bizottság és a Közép-ázsiai Emberi Jogi Társaság nevű emberi jogi szervezetek is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez