Éhségsztrájkol és tiltakozó menetet szervez a börtönből Leopoldo López

Éhségsztrájkot kezdett Leopoldo López venezuelai ellenzéki vezető a börtönben és a következő szombatra a jelenlegi kormány ellen nagyszabású tiltakozó menetet javasolt híveinek.

 

,,Menjünk az utcára, kéz  akézben, mint a testvére, mindennemű  politikai színezet nélkül, hogy megmutassuk: változást szeretnénk Venezuelában” – mondta. Az erről szóló videót a youtubon tette közzé a kornyellenes tevékenységért 2014. februárjában bebörtönzött López. A kormny azzal vádolja, hogy az ő biztatására történtek az erőszakos utcai zavargások a venezuelai nagyvárosokban.

Az éhségsztrájkkal maga és 70 más politikai indokkal bebörtönzött társa szabadon engedését követeli Nicolas Maduro kormányától. A tiltakozás a jelenlegi gazdasági helyzet ellen is indokolt – mondja a videón – mivel az áruhiány egyre kézenfekvőbb Venezuelában. Miközben a bolivar, a nemzeti fizetési eszközből  már 400-at kell adni egy dollárért a feketepiacon, a lakosságnak hatalmas sorokat kell kiállnia alapvető szükségleti cikkekért. S ha ehhez még a mérhetetlen bűnözést és a biztonságérzet hiányát hozzátesszik, akkor a venezuelaiak többsége minden bizonnyal a változások híve – mondják az ellenzék képviselői.

Eközben a kormány az ország ellen irányuló felforgató tevékenységet, a belügyeikbe való amerikai beavatkozást és a kereskedőknek, a nagy cégeknek és a társadalom jómódú rétegeinek  a kormány elleni összefogását teszik felelőssé a jelenlegi helyzetért.

Foto: Élelemért állnak sorban Venezuelában (AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez