Előretörtek a kormányerők Szíria közepén

Heves harcok dúltak hétfőn a hadsereg és a felkelők között Szíria központi részében, az orosz légi támogatást élvező szíriai kormányerők több körzetből sikerrel kiszorították a lázadókat – jelentette egy ellenzéki szervezet.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns csoport arról számolt be, hogy harcok dúltak Hama tartományban, valamint az azt Idlíb és Latakia tartománnyal összekötő Ghab-síkságon is. “A kormányerők hatalmukba kerítették Kafr-Nabúda déli negyedét, miközben az orosz légierő több mint húsz légicsapást hajtott végre hétfő reggel óta” – közölte Rámi Abder-Rahmán, a londoni székhelyű szervezet igazgatója.

“Ezek a leghevesebb harcok a szíriai orosz beavatkozás szeptember 30-i kezdete óta, a felkelők közül többtucatnyian meghaltak” – tette hozzá. A szíriai kormányerők az előző héten nagyszabású szárazföldi hadműveletet indítottak az országban beavatkozó orosz hadsereg légi támogatásával Szíria központi részében, Hama és Idlíb tartományban.

Helyi források szerint a kormányhadsereg katonái az utóbbi napok során átvették az ellenőrzést két település felett Hama keleti részében.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, a moszkvai védelmi minisztérium szóvivője azt közölte hétfőn, hogy a légierő az elmúlt 24 órában ötvenhárom célpontot bombázott Homsz, Hama, Latakia és Idlíb tartományban. Tájékoztatása szerint a Szu-24M és Szu-25SM típusú harci repülőgépek csapást mértek egyebek mellett az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista milícia egyik kiképzőtáborára is.

Oroszország szeptember 30-án indított légicsapásokat Damaszkusz kérésére a polgárháború sújtotta országban, a szíriai kormányerőkkel együttműködve. Nyugati országok azonban aggodalmuknak adtak hangot, amiért az orosz gépek nemcsak az Iszlám Állam állásait, hanem más lázadócsoportokat is támadtak az ország nyugati részén, köztük mérsékeltként számon tartott erőket is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez