Továbblép Viszockij özvegye

A Magyarországon is népszerű orosz bárd legendás tárgyait bocsátja árverésre özvegye. Nem csak pénzről van szó – nyilatkozta az orosz sajtóban Marina Vlady.

Vlagyimir Viszockij bronz halotti maszkja és az egyik utolsó, Marina Vladyhoz írott verse is a francia Drouot aukciósház kalapácsa alá kerül november végén. Az előbbi az orosz előadóművész három halotti maszkjának egyike. Az utóbbit Viszockij halála előtt másfél hónappal, 1980. június 11-én írta francia feleségének egy jegyre. A halotti maszki kikiáltási ára 30-50 ezer euró (körülbelül 10-16 millió forint), a kéziraté 10-15 ezer euró (3-4,6 millió forint).

Ezeket a felbecsülhetetlen emléktárgyakat miért engedi ki a kezéből a z egykori ikon özvegye? – kérdezte döbbenten az orosz sajtó. A telefont végül az állami Roszszijszkaja Gazeta vette fel:

„Minden nagyon egyszerű. Elköltözöm. Egyedül lakom egy hatalmas házban, ami nem egyszerű. Ezért itt az idő közelebb költözni Párizshoz. Kis lakásom lesz és természetesen nem vihetek mindent magammal. Megválok az értékektől, a képektől, a szobroktól, a könyvektől.”

A provokatív felvetésre, hogy bizonyára pénzre van szüksége az új lakóhely megteremtéséhez, a most 77 éves színésznő elmondta:

„Nem csak a pénzről van szó. Változtatok az életemen és a jövőre koncentrálok.”

Azt is elmagyarázta, hogy a jövő munkát jelent.

Ahogy nálunk Cseh Tamás, Viszockij is egyetlen gitárral adta elő dalait, amelyek millióknak adtak reményt az elnyomó szovjet diktatúra éveiben. A hihetetlenül népszerű színész, költő, zenész 1967-ben egy moszkvai filmfesztiválon tett mély benyomást az orosz származású francia színésznőre, Marina Vladyra. Legendásan nagy szerelmüknek Viszockij halála vetett végett

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez