Feladták a túlélők keresését Guatemalában

A Guatemalában történt földcsuszamlás helyszínén gyakorlatilag befejezték a keresést az esetleges túlélők után, a katasztrófának 280 halottja volt, mintegy hetven embert eltűntként tartanak nyilván.

A szerencsétlenség helyi idő szerint október elsején késő este történt a Guatemalavárostól 22 kilométerre nyugatra fekvő Santa Catarina Pinula településen. Százhuszonöt lakóházat temetett maga alá a sárlavina. Egy közeli hegy oldala leomlott és a talaj a völgybe zúdult.

Alejandro Maldonado, a helyi katasztrófavédelem képviselője újságíróknak elmondta, hogy egyöntetűen határoztak a további keresés felfüggesztése mellett. A városi hatóságok az elkövetkező napokban határoznak majd arról, hogy tekintettel a területen lévő sok, a föld által betemetett halálos áldozatra, temetőnek nyilvánítsák-e a területet.A földcsuszamlást a közép-amerikai országot napokon át sújtó heves esőzések okozták. A hegyoldalt, ahol a földcsuszamlás történt, már korábban is veszélyeztetettnek nyilvánították a környéket átszelő folyó miatt. A hatóságok ezért elővigyázatosságból a lakók elköltöztetését javasolták az érintett negyedből, ez azonban nem történt meg. A kormány már egy közeli területet már ki is szemelt erre a célra. Mintegy ötszáz ember tartózkodik jelenleg ideiglenes körülmények között.

A májustól novemberig tartó trópusi esős évszak tavaly huszonkilenc halálos áldozatot követelt, 655 ezer lakost érintett és mintegy kilencezer házat rongált meg az országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez