Jemenben előretörtek a felkelők

A jemeni síita húszi felkelők pénteken heves harcok árán kiverték a nemzetközileg elismert kormányhoz hű erőket az ország déli részén fekvő al-Bajda tartományból – közölték biztonsági és egészségügyi források.

A tartományért két hónapja folytak harcok, amelyekben 550-en vesztették életüket az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozó források szerint. A húszik péntekre elfoglaltak egy kulcsfontosságú katonai bázist, és a kormányerőket a még délebbre lévő Abján tartományba szorították vissza.

A kormányerők 300 embert vesztettek a harcok során, akik közül 30 halálát baráti tűz okozta. Őket a húszikra légicsapásokat mérő, Szaúd-Arábia vezette szunnita arab koalíció gépei véletlenül lebombázták.

Az AP forrásai szerint pénteken szaúdi légicsapásokban kilenc felkelő halt meg a Vörös-tenger partján fekvő Mocsa kikötőjében, ahol az arab koalíció a húszik utánpótlási vonalait próbálja elvágni. További 12 húszit öltek meg az arab koalíció gépei a szaúdi határnál fekvő al-Dzsavf tartományban.

Az Ádeni-öböl partján fekvő országban – az Arab-félsziget legszegényebb államában – hónapok óta harcolnak az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók és az előlük külföldre menekült Abed Rabbó Manszúr Hádi elnök erői.

Szaúd-Arábia a felkelők visszaszorítása érdekében, nyolc arab ország támogatásával, március végén légi hadműveleteket indított. Az ENSZ adatai szerint a jemeni polgárháborúban eddig ötezer ember vesztette életét, nagyjából 25 ezer pedig megsebesült. A harcok következtében 1,3 millióan kényszerültek lakóhelyük elhagyására az országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez