Hatalamas területeket hódított meg az al-Kaida

Az al-Kaida terrorszervezethez tartozó fegyveresek elfoglaltak két fontos dél-jemeni várost – közölték szerdán helyi lakosok és a Népi Bizottságoknak nevezett helyi fegyveres csoportok illetékesei.

A szóban forgó két település, Dzsaar és Zindzsibár – utóbbi Abján tartomány székhelye – 50 kilométerre keletre fekszik az arab ország fő tengeri kikötőjétől, Ádentől. A két várost négy éve egyszer már elfoglalták az Arab-félsziget al-Kaidájának (AQAP), a nemzetközi terrorhálózat egyik legveszélyesebb szervezetének fegyveresei, és onnan csak egy évvel később verték ki őket a kormánycsapatok.

Ellenőrzőpontokat állítottak fel

A helyiek elmondása szerint a szélsőségesek meglepetésszerű támadást indítottak, összecsapva a Népi Bizottságokként ismert helyi erők harcosaival. Ezt követően ellenőrzőpontokat állítottak fel a két szomszédos város bevezetőútjai mentén, és a hajnali ima után hangosbeszélőkön keresztül tudatták, hogy átvették a települések irányítását.

Négy éve, 2011-ben a szélsőségeseket az bátorította fel, hogy jelentősen meggyengült a kormány ellenőrzése az elszegényedett ország felett az arab tavasz néven ismert demokráciamozgalom tüntetéseinek hatására, amelyek végül Ali Abdullah Száleh akkori elnök elmozdításához vezettek.

Légicsapások

Az országban jelenleg az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók és Száleh volt elnök hívei vívnak háborút a Szaúd-Arábia által támogatott és a nemzetközi közösség által elismert kormánnyal. A szaúdiak vezette arab szövetségesek március óta légitámadásokat hajtanak végre a lázadók ellen.

Abdullatif al-Szajed, a Népi Bizottságok Abján tartományi parancsnoka szerdán úgy nyilatkozott: ő értesítette a felsőbb vezetőket arról, hogy az al-Kaida fegyveresei támadásra készülnek Dzsaar és Zindzsibár ellen, de mindhiába.

Egy zindzsibári lakos elmondása szerint „az al-Kaida bevonulása ezúttal az állam(hatalmi) intézmények teljes távollétében zajlott le, s az al-Kaida épp ezt kihasználva lépett”.

(Fotó: dailystar.com)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez