Hatalmas győzelem a liberálisoknak

A csaknem egy évtizeden át kormányzó konzervatív Stephen Harpert a liberális Justin Trudeau váltja a kanadai miniszterelnöki székben, miután az utóbbi pártja a hétfői parlamenti választáson egybehangzó előrejelzések szerint megszerezte az abszolút többséget.

Az eddig 34 képviselővel rendelkező liberálisok a prognózisok szerint a 338 mandátumból több mint 170-et tudhatnak majd magukénak. Ezzel az Elections Canada független választási testület adatai szerint megdönthették a konzervatívok 1984-ben felállított rekordját abból a szempontból, hogy a győztes hány mandátummal többet szerez meg választáson az előző mandátumszámához képest, és ez akkor a konzervatívoknak 111 volt.

A még nem végleges eredmények fényében a 43 éves Justin Trudeau, volt iskolai tanár, a modern Kanada atyjának tekintett néhai Pierre Trudeau miniszterelnök fia alakíthat kormányt az észak-amerikai országban. Az extrovertált, kampányában a közösségi médiára erősen támaszkodó politikus megválasztása a szociális jólétre hangsúlyt fektető liberális hagyományhoz való visszatérést jelenti a csaknem egy évtizede tartó konzervatív kormányzás után.

A konzervatívok közölték, hogy a választási vereséget követően Harper – akinek képviselői mandátumát sikerült megtartania – távozik a párt éléről. Helyére átmeneti vezetőt fognak kinevezni az új vezetés megválasztásáig.

Trudeau kedd hajnalban megköszönte Harpernak a kormányfőként elvégzett szolgálatát. Kijelentette, hogy pártja választási sikere a pozitív politizálásnak tulajdonítható.

Az ifjabb Trudeau sikere a John F. Kennedyéhez hasonlítható népszerűséggel és karizmával bíró apjának 1968-as felemelkedését idézi fel. Az agglegényként kormányfővé választott Pierre Trudeau olyan mozisztárokkal randevúzott, mint Barbra Streisand vagy Kim Cattrall. A kisebb megszakítással 1984-ig hatalmon maradt politikus iránti rajongás a kanadai és a világsajtóban a Trudeaumania elnevezést kapta. Elemzők szájából ez a hétfői fordulat után is elhangzott.

A Trudeau fiú 2008 óta parlamenti képviselő, és a 2011-ben elszenvedett súlyos választási vereség után vette át a Liberális Párt irányítását.

Justin Trudeau kormányra jutásának esetére a gazdagok megadóztatását és az államháztartási hiány három évig tartó, kismértékű növelését ígérte az infrastrukturális beruházások felfuttatása, a gazdaság fellendítése és a szociális ellátás javítása érdekében. A liberális pártvezér a Barack Obama elnök vezette amerikai kormánnyal fenntartott – egyebek között a Keystone XL kőolajvezeték megépítése körüli washingtoni huzavona miatt megromlott – kapcsolatok javítását ígérte.

Ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy visszarendeli az Iszlám Állam terrorszervezet célpontjait Irakban és Szíriában bombázó kanadai harci repülőgépeket, de folytatni kívánja az iraki erők kiképzését. Azt is megígérte, hogy a jelenlegi kormányzaténál jóval jelentősebb károsanyag-kibocsátási korlátozás felajánlásával járul majd hozzá az év végi párizsi klímacsúcs sikeréhez.

Justin Trudeau, aki Kanada minden idők második legfiatalabb miniszterelnöke lesz, nős, három gyerek apja. Ahogyan apját annak idején Kennedyhez mérték, a liberálisok mostani vezérét Obamához szokták hasonlítani.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez