“Én vagyok a bűnös, ha az oroszok rossz helyen bombáznak Szíriában”

„A jövőben – ha Oroszország nem ott bombáz, ahol kellene, tudni fogják, hogy ez nem Putyin bűne, hanem az enyém” – jelentette ki nevetgélő közönségének Georgia államban az Egyesült Államok egykori elnöke, Jimmy Carter. Vajon miért?

Miközben az Obama adminisztráció nem hajlandó Moszkvával együttműködni a szíriai háborúban, meglepő nyilatkozatot tett Jimmy Carter: az Iszlám Állam szíriai pozícióit feltüntető térképet küldött Vlagyimir Putyinnak májusban.

Erről egy előadásában beszélt Georgia államban. Az NBC News által közölt felvételen vicceskedve mesélte hangosan nevetgélő közönségének, hogy jól ismeri az orosz elnököt, közös hobbijuk a műlegyes horgászat. Erről májusi találkozásukkor is diskuráltak, sőt Putyin még az e-mail címét is megadta további tapasztalatcserére.

„Küldtem egy levelet Putyinnak csütörtökön és megkérdeztem, kell-e neki egy térképmásolat, hogy pontos légicsapásokat végezhessen Szíriában, majd pénteken az orosz nagykövetség Atlantában, azaz Washingtonban felhívott, és mondták, hogy nagyon szeretnék megkapni a térképet.”

Hogy mennyire lehet Carter idézett mondatait komolyan venni, annak az amerikai The Washington Free Beacon hírportál nézett utána. Viszont sem a Pentagon szóvivője, Elissa Smith, sem a Fehér Ház javaslatára megkérdezett, Carter Center nem kommentálta, vajon tényleg kapott-e szíriai térképet az Orosz Nagykövetség.

Az orosz sajtó sem értékelte különösebben Carter szavait. A Komszomolszkaja Pravda napilap kérdésére Igor Korotcsenko katonai szakértő annyit mondott, hogy ez csupán egy baráti gesztus, semmi több. Szerinte akkor lehetne többé-kevésbé hitelesként kezelni ezt az információt, ha a térképet a Pentagon, vagy a CIA adta volna át az oroszoknak a megszokott ügynökségi csatornákon keresztül. Politikai szempontból szép dolog, hogy Carter kifejezte támogatását (Ukrajnával és a Krím-félszigettel kapcsolatban is így tett korábban), de azt is érteni kell, mekkora különbség van a hivatalos szervek csúcstechnológiát használó szakembereinek és a Carter Center elemzőinek lehetséges adatai között.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez