135 ezer menekült hazatérését támogatja az ENSZ

Az ENSZ Menekültügyi Szervezete (UNHCR) egy pénzügyi állapot is létrehoz a hazatelepítési program finanszírozásra, amihez a tagországok és donorok hozzájárulását is várják.

„A nemzetközi közösség felelőssége, hogy támogassuk Szomáliát” – mondta Brüsszelben Antonio Guterres, az ENSZ menekültügyi szervezetének a vezetője, aki egy nemzetközi konferencián szólalt fel. A tanácskozáson részt vett Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, illetve magas rangú kenyai és szomáliai politikusok is.

A portugál diplomata úgy véli: Szomáliát segíteni kell abban, hogy végre talpra álljon, lezáruljon a több mint 20 éve tartó polgárháború, és a szomáliai menekültek végre visszatérhessenek hazájukba. A polgárháború kitörése óta ugyanis több mint kétmillió ember veszítette el az otthonát, és több százezren menekültek el az országból. Körülbelül 400 ezren Kenyába, mig 250 ezren Etiópiába és legalább ugyanennyien Jemenbe vándoroltak, ahol most hasonló állapotok uralkodnak, mint Szomáliában. Guterres felhívta a figyelmet arra is, hogy szomáliai menekültek ezrei kelnek útra nap, mint nap, hogy átszeljék a Földközi-tengert és eljussanak Európába egy jobb élet reményében.

Az UNHCR 2014 óta 5300 szomáliainak segített abban, hogy visszatérjenek szülőföldjükre – mondta Guterres. Ebben nagy szerepe volt Kenyának és Etiópiának is, melyek szorosan együttműködtek az ENSZ menekültügyi szervezetével. Guterres elmondta, hogy a hazatelepülők száma jelentősen növekedett, miután Szomáliában sikerült stabilizálni a biztonsági helyzetet. A portugál diplomata elismerte, hogy az országban még nincs minden rendben, de egyes területeken szerinte már jelentősen javult a helyzet.

Az UNHCR most azt tervezi, hogy 135 ezer szomáliai menekült hazatérését segíti, pénzzel is. Az EU jelezte, hogy 60 millió euróval támogatja az erre a célra létrehozott alapot. A sikeres program végrehajtásához azonban legalább 500 millió dollárra lenne szükség, ám ezidáig csak 105 millió dollár folyt be a pénzügyi alapba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez