Kenya felszámolná a világ legnagyobb, terroristafészeknek tartott menekülttáborát

A kenyai kormány három hónapot adott az ENSZ menekültügyi szervezetének (UNHCR), hogy a Dadaab menekülttáborban élő több mint félmillió szomáliait elszállítsák onnan, miután a szomáliai al Shabab terroristák több mint 140-en diákot lemészároltak Garissában.

A kenyai vezetés már régóta próbálja felszámolni a Dadaab menekülttábort, amely a legnagyobb a világon. A kenyai kormány ugyanis meg van győződve arról, hogy a szomáliai terroristák rejtekhelyként használják a tábort, ahonnan támadásokat tudnak végrehajtani kenyai célpontok ellen. A kenyai vezetés ezért azt kérte az ENSZ menekültügyi szervezetétől, hogy három hónapon belül szállítsák el az évek óta ott élő menekülteket Szomáliába és saját országukban létesítsenek tábort számukra.

„Amerikát a 9/11-es terrortámadás teljesen megváltoztatta, Kenyát pedig az április 2-i véres terrortámadás fogja megváltoztatni” – mondta William Rutho kenyai alelnök. A garissai egyetem ellen elkövetett véres merénylet óta rengeteg kritika éri a kenyai kormányt. Sokan úgy vélik, hogy a jelenlegi vezetés sem alkalmas arra, hogy kezelje a biztonsági krízist az országban, amit a pár évvel ezelőtt indított szomáliai offenzíva váltott ki. Az elmúlt években ugyanis jelentősen megszaporodtak a szomáliai terroristák által végrehajtott támadások az országban, ami a kelet-afrikai ország turisztikai iparágát is padlóra küldte.

A kenyai vezetés az április 2-i támadás óta számos korlátozó intézkedést vezetett Szomáliával szemben. Összesen 13 olyan pénzintézetet zártak be Kenyában, amelyen keresztül a szomáliaiak pénzt tudtak hazaküldeni hazájukban élő rokonaiknak. A kenyai hatóságok azzal indokolták ezeknek a pénzintézeteknek a bezárását, hogy az átutalt összegek jelentős része az al Shabab-hoz érkezik, amit kenyai terrortámadások végrehajtására használnak fel.

A kenyai kormány közben azt is jelezte, hogy a szomáliai határ mentén egy 700 km hosszú falat is felhúznak, hogy megakadályozzák a menekültek és terroristák beszivárgását az országba. William Rutho alelnök pedig azt mondta, hogy a fal építése már elkezdődött és azonnal lesznek, hogy mielőbb be is fejezzék.               

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez