Mesterséges szigeteken kapott össze Kína és az Egyesült Államok

Egy amerikai hadihajó, a USS Lassen belépett abba a zónába, amit Kína a magáénak tart, de ennek a legitimitásáról persze megoszlanak a vélemények. Amerikai oldalról annyit nyilatkoztak, hogy csakis olyan lépéseket tesznek, amelyek megfelelnek a nemzetközi jognak.

Ilyen esetekben az alapvető szabály a következő: az országot körülvevő vizet tizenkét tengeri mérföldig tekintheti magáénak az adott állam. Eddig nem is lenne probléma, viszont a szabályozás egyértelműen tisztázza: amennyiben a sziget nem természetesen módon alakult ki, tehát emberi beavatkozás hatására jött létre, úgy a fenti szabály nem érvényes rá.

Ez a helyzet a jelenlegi szituációban is, ugyanis Kína arra hivatkozva nevezte az amerikai hadihajó útját illegálisnak, hogy az belépett a Subi és Mischief nevű mesterséges szigetek tizenkét tengeri mérföldes zónájába.

Kína még 2013 kezdett abba a nagyszabású projektbe, mely során szigetekké alakították a kérdéses területeket. Ehhez jön még az, hogy a múlt hónapban találkozott Barack Obama a kínai államfővel, Hszi Csin-pinggel, aki azt ígérte: nem tervezik, hogy katonai célokra használják fel a már említett szigeteket. Ennek ellenére Washington meg van győződve arról, hogy épp az ellenkezőjéről van szó, és Peking így akarja kitolni befolyását a régióra.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez