Fél év után újra megy orosz gáz Ukrajnába

A Gazprom – csaknem féléves szünet után – csütörtökön újraindítja a gázexportot Ukrajnába, miután Kijev a pénzt már előre átutalta.

Ukrajna pénteken előre fizetett Oroszországnak 378 millió dollárt, amiért 1 milliárd köbméter földgázt kap.
A két ország között októberben létrejött egyezség szerint, ha Ukrajna pénzt utal, Oroszország vállalja, hogy legkésőbb 48 órán belül újra megkezdi a gázszállítást. A megállapodás szerint az idei negyedik negyedévben ezer köbméterenként 378 dollárt, a jövő év első három hónapjába 365 dollárt kell fizetnie Ukrajnának, ha ugyannyi gázt vásárol.

Oroszország júniusban állította le a gázszállítást Ukrajnának, mert a két ország nem tudott megállapodni az energiahordozó árában. Moszkva később jelezte: hajlandó exportálni földgázt Ukrajnába, de csak úgy, ha Kijev előre rendezi a számlát.

Ukrajna eddig nem élt ezzel a lehetőséggel, a tél beálltával azonban megnőtt a gázfogyasztás. Emiatt a fűtési szezon kezdete, október második fele óta az ukrán gáztartalék 17 százalékkal csökkent december 1-ig, amikor 13,9 milliárd köbméter volt. December 6-án a tartalékszint 13,333 milliárd köbméterre hanyatlott. Múlt hét végi állapot szerint az ukrán gáztározók 41,73 százalékban voltak feltöltve.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez